18.12.17. Bez kupnje životinja pred Božić

| More

Prijatelji životinja apeliraju da se kao božićni darovi kupuju predmeti, a ne živa bića

- „Životinje nisu za pod bor” – poziv da se ne kupuju životinje, već udomljuju psi i mačke

Vrijeme je predblagdanske groznice kupovanja darova, koja nikako ne bi smjela uključivati kupovanje živih bića. Prepuna skloništa odbačenih i neželjenih životinja važan su razlog da svi koji žele uljepšati ne samo blagdane nego i mnoge nadolazeće godine i sebi i nekom psu ili mački, pohitaju u sklonište.

„Kada bi svi koji razmišljaju o kupnji životinje odlučili udomiti psa ili mačku, sva skloništa bila bi prazna”, ističe Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. Prijatelji životinja pozivaju sve koji imaju uvjete da udome napuštenu životinju. Oman dodaje: „Kupovinom životinja potiče se okrutnost uzgoja i trgovine živim bićima koja ne bi smjela biti predmet trgovanja. Bilo bi divno dočekati Božić bez ijedne kupljene životinje.”

Udruga Prijatelji životinja već dugi niz godina nastoji podići svijest javnosti o odgovornom postupanju prema psima i mačkama te se zalaže za njihovo udomljavanje umjesto kupnje životinja. Prijatelji životinja smatraju da bi bilo korisno da svatko tko razmišlja o kupnji životinje najprije posjeti sklonište. Time će dobiti realnu sliku o teškoj situaciji u kojoj se nalaze napuštene životinje te velikom broju pasa i mačaka koji čekaju udomljenje.

Matko Boršić, voditelj Mreže za zaštitu životinja koja objedinjuje hrvatske udruge za zaštitu životinja, skloništa i pojedince koji zbrinjavaju životinje, upozorava: „Životinje nisu za pod bor! Mnogi se već nakon Nove godine zasite slatkog ukrasa koji su dobili kao božićni poklon, pa životinje završe neželjene, u lošim uvjetima ili napuštene.”

Stoga Prijatelji životinja predlažu da ove blagdane učinimo neko dobro djelo i da onaj tko nema uvjeta za udomljavanje odnese u nabliže sklonište stare deke, što će pomoći psima da lakše prebrode zimu. Pomoći se može i kumstvom, donacijom i traženjem doma za određenu životinju. Može se pridonijeti i kastracijom uličnih mačaka, pri čemu Prijatelji životinja nude program kastracije po povoljnijim cijenama ili čak besplatno.

Životinje ne bi trebali biti artikli ni darovi. Umjesto podržavanja okrutne trgovine živim bićima bolje je izabrati odlazak u sklonište gdje su životinje pod stalnom veterinarskom skrbi, cijepljenje, kastrirane i jedva čekaju novi dom.

Više informacija o okrutnoj trgovini kućnim ljubimcima i kako pomoći napuštenim životinjama možete saznati OVDJE.

Anjica i Koto iz Udruge Pobjede [ 101.23 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting