Nužnost kastracije

| More

Oko 10 milijuna zdravih mačaka, pasa, mačića i štenadi ubija se svake godine samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Da bismo razumjeli važnost kastracije kućnih životinja, moramo pogledati u oči pasa i mačaka koji čekaju da budu ubijeni. S užadi oko vrata, njihove noge klecaju dok gledaju iglu s otrovom koja će biti zabodena u njih.

Tko je odgovoran? Krivnja za masovnu egzekuciju kućnih životinja pada na jednu iznimno moćnu, nevjerojatno kratkovidnu i sebičnu vrstu, onu ljudsku. Mnogi od nas postupaju sa životinjama kao s jeftinom robom. Postoje tri stvari koje se mogu učiniti da bismo spriječili njihovu patnju i smrt.

Prvo, svi moramo biti svjesni da je kod kućnih životinja razmnožavanje jednako ubijanju. Ne postoji opravdanje za slučajno razmnožavanje jer rezultira neželjenim potomcima kojima prijeti patnja i smrt, niti za namjerno razmnožavanje koje rezultira oduzimanjem prilike za udomljavanje neke napuštene životinje i pretvara životinje u proizvode za ljudske potrebe. Kastracija je jedan vrlo praktičan korak u naporima da ubijanje prestane. Nije samo zdravije za samu životinju, nego će zaustaviti nasilje. Skloništa će kastrirati mačku ili psa prije nego ih uzme nova obitelj kako se ne bi dogodilo da se njihovi potomci vrate kao neželjeni. Psi i mačke mogu biti kastrirani nakon prvog tjeranja pa i ranije.

Drugo, ukoliko možete skrbiti za neku životinju pođite do skloništa za životinje i udomite svog budućeg člana obitelji. Ne kupujte životinje u trgovini kućnih životinja ili od uzgajivača jer životinje nisu artikli. Iza vanjštine izloga trgovina kućnim životinjama skrivena je okrutna proizvodnja.

Odrasli psi, koji se koriste kao 'zlatni rudnici', odnosno kao proizvođači psića, prisiljeni su provesti čitav svoj život u kavezima. Zbog profita koji je krajnji cilj vlasnika 'tvornice štenaca', ti su jadni psi za uzgoj držani u što jeftinijim mogućim uvjetima koji će ih održati na životu i u stanju za reprodukciju. Kada su ženke toliko iscrpljene od rađanja često bivaju ubijene jer više nisu profitabilne za vlasnika tvornice pasa.

Uzgajivači određuju cijene životinjama prema izgledu, otiscima zubala i krvnim linijama.

Svaki pas ili mačka jednako je vrijedno živo biće i njihova se vrijednost ne bi smjela vrednovati prema 'papirima' niti bi životinje trebale biti predmetima trgovine. Psi i mačke, štenci i mačići u skloništu za životinje čekaju da budu spašeni i da im se pruži druga prilika u životu koju neće dobiti ukoliko ljudi nastave obilaziti pet shopove i uzgajivačnice umjesto da izbave napuštenu životinju iz skloništa.

Napokon, nada za životinje počiva u ljudskoj etici i poštivanju života. Moramo se naučiti empatiji, naučiti uvidjeti i priznati prava životinja kao i osjetiti kako one imaju svoju vrijednost i to bez obzira radi li se o psima, mačkama, svinjama, kravama, galebovima, zmijama, ribama ili bilo kojoj drugoj životinjskoj vrsti. Ništa drugo neće pomoći.

10 NAJČEŠĆIH ISPRIKA ZAŠTO NE KASTRIRATI KUĆNU ŽIVOTINJU
  1. Samo jedno leglo pa onda kastracija. (Studije pokazuju da praktično cijela prenapučenost kućnim životinjama proizlazi upravo iz načina razmišljanja 'samo jedno leglo'.)
  2. Moj pas je na lancu, ne treba biti kastriran. Moj pas ne izlazi bez povodca, prema tome on ne mora biti kastriran. (Osim što je okrutno, trajno držanje pasa na lancu ne jamči da se čin oplodnje jednom ipak neće 'dogoditi' niti će mu to umanjiti patnju trajnog veza. Jednako je potrebno kastrirati i pse i mačke koji žive u stanu.)
  3. Uvijek uspijevamo udomiti mačiće ili štence. (To znači da će isti broj mačića ili psića izgubiti priliku za udomljenje i biti ubijeni.)
  4. Želim da moja djeca svjedoče čudu poroda. (Djecu educirajte i posudite im DVD, jeftinije je i mogu ga pogledati koliko god puta žele.)
  5. Moja kuja ili mačka je tako slatka i posebna, trebalo bi biti više takvih poput nje. (Ulice i skloništa su puni slatkih i posebnih pasa i mačaka, većinom sa samo još nekoliko preostalih dana života.)
  6. To nije prirodno. (I nije, no nije 'prirodno' što smo pse i mačke uzeli i pripitomili iz prirode prije toliko tisuća godina. Nema ničeg prirodnog ni od trenutka kad smo počeli osnivati uzgajivačnice. Sada ih ne možemo vratiti u prirodu, no možemo im olakšati život među ljudima. Kastracija nije prirodna, ona je nužna zbog situacije u kojoj se zbog nas kućne životinje nalaze.)
  7. Ne bih mogao pogledati svom psu u oči kad bih ga dao kastrirati. (Pazite, pridajete mu ljudska svojstva.)
  8. Mačka ili kuja trebaju imati bar jedno leglo zbog zdravstvenih razloga. (Medicinski, činjenično i etički potpuno netočno.)
  9. Kastracija će uzrokovati debljinu i lijenost. (Te pojave uzrokuje višak hrane i premalo kretanja.)
  10. Kastracija kućne životinje promijenit će njezinu osobnost. (Primarni učinci na osobnost životinja su način skrbi i odgoja, ljubaznost i briga koju im pružamo.)

Ako vaše kućne životinje nisu kastrirane, dogovorite odmah termin kod veterinara.

Pamelyn Ferdin

NAPOMENA: Ukoliko možete organizirati kastraciju ulične mačke ili napuštenog psa javite nam se kako bismo pokušali osigurati besplatnu kastraciju.

Vezane teme

It's Easy as ABC - Animal Birth Control [ 79.37 Kb ]Animals need to have safe sex, too! [ 48.17 Kb ]To Neuter is Cuter [ 108.95 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting