Identifikacijske oznake - mikročipiranje

| More

Stanje u kojem nije moguće identificirati većinu kućnih životinja čimbenik koji pridonosi svakodnevnoj crnoj slici prevelikog broja pasa i mačaka te da ujedno uzrokuje nepotrebne patnje životinjama i njihovim vlasnicima, a što je vidljivo iz sljedećega:

Očigledna je potreba za sigurnim, brzim i ekonomičnim načinom trajne identifikacija pasa i mačaka.

Mikročipovi

Mikročip je minijaturni uređaj koji se bez opasnosti može usaditi u tijelo životinje, osiguravajući trajnu i nedvosmislenu metodu identifikacije. Čip je smješten u sićušnoj staklenoj cjevčici čiji je kemijski sastav neškodljiv za živo tkivo.

Mikročip, veličine je nekuhanog zrna riže, ali može pružiti mnogobrojne informacije o životinji u čije je tijelo usađen.

Svakom čipu dodjeljuje se jedinstveni identifikacijski broj, koji se može očitati pomoću posebnih skenera koji koriste niske radijske frekvencije. Broj upućuje na zapis u nacionalnoj bazi podataka, koja osigurava informacije potrebne da se dođe do vlasnika životinje. Podaci mogu sadržavati i imena drugih osoba za kontakt, medicinsku anamnezu životinje, uključujući podatke o tome je li životinja sterilizirana, podatke o njezinom zdravstvenom stanje, potrebnim lijekovima, pa čak i omiljenoj hrani. Kad se vlasnik preseli, kada životinja promijeni dom ili kad je potrebno ažurirati medicinske podatke, novi se podaci unose u registar. Mikročip se s odgovarajućom opremom može očitati u djeliću sekunde, a pouzdanost mu je 99%. S prosječnim vijekom trajanja od 25 godina mikročipovi nude praktično doživotnu metodu identifikacije.

Proces ugradnje čipa jednostavan je i nalikuje cijepljenju. Za umetanje čipa na za to određeno mjesto (kod pasa i mačaka to je potkožje između lopatica) koristi se injekcija. Na taj način veterinari, osoblje u prihvatilištima i ljudi zaduženi za kontrolu napuštenih životinja točno znaju gdje mogu očitati podatke kad pronađu takvu životinju.

Mikročipovi stječu popularnost i postaju nužni

Zahvaljujući svojoj efikasnosti, točnosti i jednostavnosti upotrebe, mikročipove hvale veterinari, nadležni za nadzor životinja, zaposlenici u prihvatilištima, skrbnici i ostali kojima je stalo do dobrobiti životinja. Sve veći broj prihvatilišta otpušta životinje tek nakon što im se usadi mikročip, što je za svaku pohvalu. Mnoga prihvatilišta skeniraju sve pristigle životinje, što omogućava da se odlutale životinje s ugrađenim mikročipom smjesta vrate vlasnicima.

Važno je naglasiti da se pomoću mikročipa ne može locirati životinja već mikročip služi za identifikaciju životinje i njenog skrbnika kao i ostale identifikacijske oznake. No, mikročip je prihvaćeniji i efikasniji od tradicionalnih načina identifikacije jer se - za razliku od tetovaže - lako ugrađuje i očitava, ne blijedi i ne može se promijeniti. Za razliku od ogrlica ne može se izgubiti ili zaboraviti na izlasku iz kuće, niti se može ukloniti.

Uspjeh

Iako je ugradnja mikročipova relativno nov postupak, broj njime obuhvaćenih životinja mjeri se u milijunima, što jasno pokazuje da skrbnici rado koriste blagodati nove tehnologije kako bi zaštitili svoje životinje.

Mikročipovi su zaslužni za vraćanje desetaka tisuća kućnih životinja njihovim vlasnicima. Broj uspješnih pronalazaka vlasnika nastavlja ubrzano rasti - s rastom upotrebe mikročipova.
Nudeći nedvosmislenu metodu identifikacije, čipovi osiguravaju povratak životinja svojim pravim vlasnicima, što je pogotovo važno kada više osoba tvrdi da im određena životinja pripada. Bez sigurne identifikacije koju čipovi omogućavaju ponekad je teško odlučiti kome uručiti pojedinu životinju.

U jednom slučaju vrijednog psa vlasnik je - saznavši da se njegov pas nalazi u lokalnom prihvatilištu - pohitao po njega. Međutim, nekoliko drugih osoba već je pokušalo preuzeti psa, tvrdeći da im pripada. Pouzdana identifikacija mogla se provesti samo putem čipa. Srećom, vlasnik je pravovremeno ugradio čip svom psu, što je omogućilo da se bez tračka sumnje dokaže pripadnost pravom vlasniku.

Ugradnja mikročipa kao metoda trajnog označavanja nudi brojne pogodnosti životinjama, vlasnicima i širokoj javnosti.

Mikročipiranje (čipiranje) bi trebalo biti zakonski obvezno za pse, mačke i sve ostale kućne životinje kod kojih se takav zahvat može izvršiti.

Pas u kavezu [ 32.10 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting