17.04.19. Pas Otto i prijedlozi nužnih izmjena Pravilnika o opasnim psima

| More

Ministarstvo poljoprivrede
Kabinet Ministra
n. r. g. Tomislav Tolušić, ministar
Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Predmet: Pas Otto i prijedlozi nužnih izmjena Pravilnika o opasnim psima

Poštovani gospodine Tolušiću,

obraćamo Vam se nastavno na događaje vezane uz nedavni napad psa Otta na ljude te bismo željeli iznijeti prijedloge za rješavanje sličnih problema u budućnosti i minimiziranje mogućnost ponovne pojave ovakvih slučajeva.

Naime, u konkretnom slučaju, pas Otto, pasmine cane corso, napao je 9. travnja 2019. petero ljudi na Ksaveru, od čega je četvero zadobilo lakše ozljede. Isti pas prošle godine napao je ljude u dva navrata zbog čega je veterinarska inspekcija donijela rješenje kojim je naredila mjere za kastraciju i socijalizaciju psa. Skrbnik naloženo nije izvršio, tj. psa nije odveo na školovanje i test socijalizacije te je čak promijenio i prebivalište radi izbjegavanja zakonskih obveza koje ima kao vlasnik psa. Zbog svega navedenoga, a kao posljedica neizvršavanja rješenja i provođenja naloženih mjera, izdano je rješenje o usmrćivanju koje nije izvršeno jer je skrbnik psa Otta promijenio adresu. Pas je trenutačno smješten u karanteni Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu i čeka usmrćivanje.

Javnost i udruge za zaštitu životinja s pravom negoduju i prozivaju institucije koje su donijele rješenje o usmrćivanju psa, dok njegov dosadašnji skrbnik nekažnjeno može nabaviti novoga psa i nastaviti s neodgovornim ponašanjem i zanemarivanjem psa te ignoriranjem naloženih zakonskih mjera. Otto je žrtva neodgovornih skrbnika koji su doveli u opasnost ljude i izravni su krivci za moguće usmrćivanje psa. Stoga nije ni pravedno ni logično da veterinarska inspekcija i Ministarstvo poljoprivrede kažnjavaju Otta smrću zato što se njegov skrbnik nije adekvatno brinuo za njega i zato što nije proveo mjere koje mu je naložila veterinarska inspekcija.

Smatramo da se ovakve situacije mogu izbjeći tako da se aktualnim izmjenama Pravilnika o opasnim psima propiše mjera oduzimanja psa ako skrbnik ignorira donesene (propisane) mjere te da se kastracija, socijalizacija i test socijalizacije provedu na trošak skrbnika psa. Nadalje, ako skrbnik nakon prolaska testa socijalizacije ne želi psa uzeti natrag, potrebno mu je naplatiti i troškove smještaja psa u sklonište do udomljenja. Skrbniku koji odbija provesti mjere treba trajno zabraniti držanje životinja kako se ne bi ponavljale slične situacije i kako ljudski životi i životi drugih životinja ne bi bili iznova dovođeni u opasnost.

Svi psi koji se smatraju opasnima trebaju imati jednaku šansu, neovisno želi li njihov skrbnik provesti naložene mjere, a koje uključuju za psa prolaženje školovanja i testa socijalizacije, kastraciju, vođenje na povodcu i brnjicu. Predloženim izmjenama Pravilnika opasan, odnosno moguće opasan pas bio bi pravovremeno oduzet skrbniku i upućen na socijalizaciju. Naglašavamo da psi mogu postati opasni samo u rukama neodgovornih skrbnika i to treba spriječiti izmjenama Pravilnika o opasnim psima.

U slučaju psa Otta, kao i u sličnim slučajevima, smatramo da se psu prije provođenja rješenja o usmrćivanju obavezno treba dati prilika da prođe školovanje i test socijalizacije, što je i prijedlog stručnjaka iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu, pod čijim je nadzorom pas trenutačno.

Unaprijed zahvaljujemo na Vašem angažmanu u cilju zaštite dobrobiti životinja.

S poštovanjem,

Ivana Lunka, mag. iur.

Zagreb, 17. travnja 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting