06.02.24. Uzgoj i prodaja kućnih ljubimaca

| More

Ministarstvo poljoprivrede
n. r. gđa Marija Vučković, ministrica
Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Poštovana ministrice Vučković,

vjerujemo da ste već upoznati s našim istraživanjem iz 2022. godine kada smo obradili oglase iz jednog hrvatskog oglasnika (više od 1400 oglasa), i to samo one za prodaju pasa. Došli smo do procjene prihoda koji se time ostvaruje od oko 14 000 000 eura na godišnjoj razini! Pridodamo li tome prodaju mačaka, ptica, pitomih vretica i ostalih ljubimaca, posve je jasno da se radi o sivoj ekonomiji velikih razmjera. Sav taj prihod ne podliježe nikakvim porezima i odvija se bez registrirane djelatnosti, što smatramo nedopustivim jer pojedinačni uzgajivači ostvaruju itekako veliki promet – primjerice, posjeduju 40-ak, pa i više pasa u uzgoju!

Sva naša obraćanja Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu financija nisu urodila plodom. Razlog tomu je što su nas upućivali na Ministarstvo poljoprivrede, koje jest nadležno za registraciju uzgoja, ali ne i za registraciju djelatnosti, što smatramo nužnim kako bi se prodaja kućnih ljubimaca dovela u zakonske okvire kao i sva druga proizvodnja i prodaja roba ili usluga. Posljedično, ovdje se radi o izbjegavanju plaćanja poreza i utaji poreza.

To proizlazi i iz članka 54. stavka 1. Zakona o zaštiti životinja: „Uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji ne mogu započeti obavljati djelatnost bez rješenja o registraciji uzgoja koje donosi nadležno tijelo.” Dakle, posve je jasno da se radi o gospodarskoj djelatnosti, koja uz registracije i dozvole uzgoja treba biti i registrirana kao djelatnost kod nadležnih tijela, baš kao i sve ostale gospodarske djelatnosti.
Stoga molimo ovo Ministarstvo da, u okviru Vlade i Vladinih koordinacija, pokrene ovo pitanje s nadležnim ministarstvima kako bi se donijele mjere i zaključci potrebni da se ova djelatnost ozakoni.

Osim štete koja se uzgojem i prodajom kućnih ljubimaca nanosi državnom proračunu, svakako nas prvenstveno brine dobrobit životinja. Naime, najveći dio uzgoja (naše istraživanje pokazuje da se radi o 90 % prodaje) nije ni registriran pri Hrvatskom kinološkom savezu i ostalim specijalističkim ovlaštenim udrugama, a ni pri Ministarstvu poljoprivrede. To sve te uzgoje čini netransparentnima, nekontroliranima i bez popratnih troškova, a čime uzgajivači ostvaruju veliku dobit. Također, nema nikakve evidencije (sljedivosti) prodanih kućnih ljubimaca, što ih ugrožava i omogućava njihovo lako napuštanje. Tako se pune skloništa i stvaraju veliki troškovi jedinicama lokalne samouprave i udrugama koje pokušavaju sanirati tako nastale probleme.

Radujemo se Vašem odgovoru i konkretnim potezima kako bi se riješio ovaj problem.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 6. veljače 2024.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting