12.10.21. Zamolba za uvođenjem regulacije odnosno oporezivanja trgovine životinjama

| More

- Poslano Vladi RH i Ministarstvu financija

Poštovani,

uputili smo zamolbu Ministarstvu financija, tj. ministru Mariću, za uvođenje regulacije odnosno oporezivanja trgovine životinjama koja je u Hrvatskoj raširena i bez nadzora.

Ne znamo jeste li imali priliku pročitati članak u kojem se navodi da je nacionalna blagajna Njemačke bogatija je za oko 380 milijuna eura od poreza na pse u 2020: https://www.index.hr/ljubimci/clanak/prihodi-od-psecih-poreza-u-njemackoj-pokazuju-da-je-sve-vise-vlasnika-pasa/2304274.aspx.

Prijatelji životinja su još 2016. godine podržavali prijedlog uvođenja tzv. poreza na pse, i iznijeli smo svoje uvjete pod kojima podržavamo porez na pse te smo dali svoje prijedloge i pojašnjenje što bi takav porez značio za zaštitu životinja (više na poveznici: https://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=3080).

Nama, kao udruzi za opće dobro, prvenstveno je u interesu da svaki uzgoj životinja bude reguliran, da se u državi uvede red i da svaka djelatnost bude prijavljena, a naročito ona koja je povezana sa živim bićima koja osjećaju bol jednako kao i mi te trebaju našu zaštitu. Osim postizanja veće zaštite životinja od zlostavljanja, u tom slučaju ni državni proračun ne bi bio zakinut za značajne priljeve. Nereguliranje uzgoja štetno je jednako za životinje, kao i za građane te lokalne i državne vlasti.

Tijekom svojeg dugogodišnjeg rada primijetili smo da je brojnim građanima velik izvor dodatne, neregistrirane, neevidentirane i neoporezive zarade uzgoj ljubimaca za prodaju. Najveći dio pasa i mačaka koji se prodaju dolazi iz uzgoja koji nisu prijavljeni kao djelatnost, pa stoga mimo državnog proračuna prolaze veliki iznosi. Prosječna cijena pasa i mačaka je 3.500,00 kn, a penje se do 7.500,00 kn, pa i više. S obzirom na to da jedna kuja može i dvaput godišnje roditi i više od šest štenaca, vjerujemo da možete zamisliti o kojim iznosima se tu radi. Prema jednom istraživanju koje je pratilo samo jedan oglasnik u deset dana, napravljeno je više od milijun kuna prometa na trgovini psima.

Vjerujemo da Hrvatskoj ti iznosi nisu beznačajni stoga Vas molimo da se u Hrvatskoj krene u rješavanje ovog sveprisutnog problema, odnosno da se porezno regulira trgovina kućnih ljubimaca. Također, treba zabraniti oglašavanje prodaje kućnih ljubimaca ukoliko se ne navede broj registracije uzgajivača pri Ministarstvu poljoprivrede kao što se uvelo reda u tržište nekretnina odredbom da se ne smiju oglašavati nekretnine bez energetskog certifikarta.

Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju ‘i uvođenju regulacije na ovom području.

S poštovanjem,

Luka Oman

predsjednik Udruge

U Zagrebu 4. listopada 2021.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting