05.12.16. Podrška prijedlogu ukidanja besplatnih plastičnih vrećica

| More

Pozdravljamo izuzetno značajnu Mjeru 7. pod člankom 9. stavkom 4. Nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2016.-2022. godine kojom se potiče sprječavanje nastanka plastičnih vrećica. Ova mjera predlaže uvođenje naplate laganih plastičnih vrećica te obvezu informiranja potrošača o negativnom utjecaju uporabe plastičnih vrećica na okoliš radi sprječavanja nastanka komunalnog otpada.

Naš je prijedlog da se iz Mjere 7. članka 9. stavka 3. točke 3. Nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom briše riječ „prekomjerna”, te da ona glasi:

„Potrebno je uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice za nošenje i obvezu prodavateljima da na mjestu prodaje plastičnih vrećica informiraju potrošače o negativnom utjecaju potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš, uključujući i mjesta gdje potrošači sami uzimaju plastične vrećice (vrećice u rolama za voće i povrće i sl.).”

Ovaj prijedlog dajemo s obzirom na to da iz predložene formulacije Mjere nije jasno što znači prekomjerna potrošnja plastičnih vrećica. Budući da se Mjera predlaže s ciljem sprječavanja nastanka otpada, ona podrazumijeva promicanje potpune zamjene jednokratnih plastičnih vrećica održivim i dugovječnim alternativama, pa je prema tome svaka potrošnja laganih plastičnih vrećica prekomjerna.

Izuzetno je važno ne samo razvrstati, reciklirati ili nanovo koristiti stvoreni otpad, već i poticati da do njegova nastanka niti ne dođe. Upravo besplatnim i nekontroliranim dijeljenjem laganih plastičnih vrećica u trgovinama stvara se nepotreban otpad, a uvođenje njihove obvezne naplate izravno bi utjecalo na smanjenje korištenja plastičnih vrećica te potaknulo upotrebu trajnih vrećica, torbi i košara koje se mogu višekratno koristiti.

U Hrvatskoj se godišnje troši oko 150–170 vrećica po stanovniku, što na državnoj razini iznosi oko 700 milijuna vrećica. Zbog visokih troškova te nedostatka potrebne infrastrukture u svijetu se reciklira samo oko 1–6% plastičnih vrećica, dok ostatak završava na odlagalištima i u prirodi, gdje onečišćuje okoliš i ugrožava živote životinja. Hrvatska kao turistička zemlja ima posebne interese zaštititi svoje nacionalne parkove, mora i plaže, jezera, rijeka i šume od plastičnih vrećica uvodeći konkretne i stroge mjere protiv njihova korištenja.

Ova je Mjera također u skladu s odredbom Europske komisije od 4. studenoga 2013. godine koja od država članica zahtijeva smanjenje uporabe laganih plastičnih vrećica te odlukom Europskog parlamenta od 28. travnja 2015. godine koja ističe nužnost smanjenja upotrebe laganih plastičnih vrećica. Europska komisija predložila je državama članicama da poduzmu mjere i osiguraju da prosječna potrošnja laganih vrećica ne prelazi 90 komada po stanovniku do 2019. i 40 do kraja 2025. godine, ili da do kraja 2018. godine osiguraju da prodavači vrećice ne dijele besplatno.

Ova mjera pokazala se učinkovitom u zemljama Europske unije u kojima je uvedena. Tako je po uvođenju naknade za plastične vrećice 2002. godine u Irskoj njihova godišnja potrošnja po stanovniku pala s 328 na 21 komad. Primjer uspješnog smanjenja korištenja plastičnih vrećica predstavljaju Danska i Finska, čiji stanovnici koriste svega četiri vrećice godišnje.

Predlažemo da se novac prikupljen od naknade koristiti namjenski za financiranje projekata za zaštitu okoliša i promicanje održivosti. Kao primjer dobre prakse možemo navesti Sjevernu Irsku, koja prihodima od naknade za plastične vrećice financira lokalne ekološke projekte.

Udruga Prijatelji životinja kampanju za zabranu distribucije besplatnih tankih plastičnih vrećica pokrenula je 2009. godine peticijom za zabranu plastičnih vrećica. Peticiju je potpisalo više od 27.000 građana, što ukazuje na visoku ekološku osviještenost hrvatskih građana o problematici plastičnih vrećica.

Iz navedenih razloga pohvaljujemo i dajemo podršku ovoj bitnoj i nužnoj mjeri kojom bi se znatno unaprijedila dobrobit životinja i očuvanje okoliša u Hrvatskoj, uvažio glas mnogobrojnih građana zabrinutih za ekološku problematiku te ispoštivale odredbe Europske komisije i Europskog parlamenta.

vrecice plasticne [ 21.40 Kb ]vrecice plasticne 2 [ 35.15 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting