05.10.06. Utrke hrtova: smrt u brzoj liniji

| More

Prijatelji životinja reagiraju zbog prve utrke pasa u Hrvatskoj

Udruga Prijatelji životinja inzistirala je da se Zakonom o zaštiti životinja potpuno zabrane utrke pasa u Hrvatskoj upravo kako bi se ovakvo zlostavljanje životinja spriječilo dok se još nije ni počelo održavati.

S ogorčenjem dočekujemo dan kada će se u Hrvatskoj održati prva od službenih utrka pasa, (Zagreb, Hipodrom, subota, 7. listopada 2006., 13:45), koje bi zbog okrutnosti nad hrtovima trebale biti Zakonom zabranjene i javno osuđene.

U SAD-u, gdje je problem utrka pasa najizraženiji, utrke pasa na svim podlogama su zakonom zabranjene u 34 države.

Psi koji se utrkuju tretiraju se kao 'strojevi za trčanje'. Proizvode se u tolikom broju da dolazi do rješavanja od suvišnih pasa i onih koji su ozlijeđeni, stari, prespori ili više nisu profitabilni. Na tisuće pasa se ubije svake godine u pokušaju da industrija utrke pasa ostane na životu. Neki se psi ubijaju u ime selektivnog uzgoja prije nego ikad stanu na trkaću stazu. Psi koji su odabrani da postanu trkaći do između 14. i 17. mjeseca života obično žive u kavezima i nose brnjicu. Mnogima od brnjice nastanu rane i dobiju infekcije od unutarnjih i vanjskih parazita. Premda su neke pasmine poput hrtova vrlo osjetljive na temperaturu zbog toga što u tijelu imaju malo masnih naslaga i tanko krzno, prisiljeni su utrkivati se u ekstremnim uvjetima - od temperatura ispod nule do jakih vrućina. Malo pasa uspije preživjeti do mirovine s oko četiri ili pet godina. Ozljede i bolesti - slomljene noge, toplinski i srčani udari - uzimaju mnoge živote.

Najbolji psi trče brže i skloniji su ozljedama. Drugi psi umiru tijekom transporta od jednog do drugog trkališta. Praksa industrije je da prevoze po 60 pasa u jednom kamionu, s dva ili tri psa u jednom kavezu. Stražnji dio kamiona dosegne vrlo visoke temperature u ljetnim danima, smrtonosne za životinje koje se ne mogu znojiti kako bi se rashladile. Većina pasa koja postane spora i neprofitabilna najčešće odmah bude ubijena.

Stoga Prijatelji životinja osuđuju organiziranje utrka pasa i pozivaju građane da ne posjećuju utrke životinja, a od nadležnih vlasti traže da uvrste potpunu zabranu utrka pasa kako bi se Hrvatska svrstala među one zemlje koje ne žele podupirati okrutnost životinja zbog zabave, klađenja i profita.

Hrt [ 20.38 Kb ]Hrtovi [ 27.90 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting