17.11.08. Odluka Grada Samobora o uvjetima i načinu držanja kućnih životinja

| More

Gradsko poglavarstvo Grada Samobora
Trg Kralja Tomislava 5
10430 Samobor

Poštovani,

kao građanka grada Samobora te članica udruge Prijatelji životinja, ponukana sam komentirati prijedlog Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.

Vjerujem da građani Samobora koji srbe za neke životinje kao i oni koji nemaju u svom domu neku životinje imaju isti interes – zdrave i zbrinute životinje, sigurnost građana te čist i uredan grad. Da bismo to sve imali potrebno je provoditi Zakon o zaštiti životinja te sankcionirati posjednike kućnih životinja kod nepridržavanja već postojećih regulativa. Tu ponajprije mislim na obvezna cijepljenja, mikročipiranja pasa, nenapuštanja životinja, uklanjanje izmeta na javnim površinama te šetnje na uzici i s brnjicom kod moguće opasnih pasa.

No, članak 7. u navedenom Prijedlogu Odluke neprihvatljiv je zbog decidirano navedenog broja kućnih ljubimaca koji se smiju držati. Takva odredba je protuustavna i zadire u ljudska prava i ograničavanja slobode (kao da se čovjeku ograničava broj djece koju smije imati ili automobila koje može posjedovati).

Pored toga, takva odluka nije efikasna jer netko tko dobro ne brine za svoju jednu kućnu životinju može uzrokovati više problema toj životinji i drugim građanima nego netko tko dobro skrbi o više životinja. Upravo zato se broj životinja koje netko može posjedovati treba određivati preko uvjeta koje on može pružiti jednoj ili više životinja. U praksi se pokazalo da ima onih koji nemaju uvjete niti za jednu životinju kao i onih koji imaju dobre uvjete za više životinja i da pritom ne ugrožavaju sugrađane.

Treba spomenuti i kako mnogi tzv. ljubitelji pomodnih pasmina često izgube interes nakon nekog vremena te ne vode brigu o toj jednoj životinji koja često završava zlostavljana, zanemarena ili napuštena.

Ovom odredbom povećava se problem napuštanja životinja kao i nemogućnost udomljavanja više od jedne životinje i onda kad netko ima uvjeta za više životinja. Situacija u Samoboru, koji nema niti Sklonište koje je propisano Zakonom o zaštiti životinja niti druge programe zbrinjavanja životinja, ovom odredbom samo se pogoršava. Smatram da bi Grad Samobor trebao uvesti obvezno mikročipiranja svih pasa kao što su to već uveli neki gradovi u Hrvatskoj, što bi rezultiralo boljom kontrolom skrbnika kućnih životinja i smanjilo napuštanje životinja.

Također se zaboravlja činjenica da suživot životinja često rezultira većim zadovoljstvom samih životinja koje su onda mirnije.

Dakle, smatram da regulative ne smiju biti opće (kolektivne) već individualne jer se ne smiju kažnjavati svi u zajednici zbog pojedinaca koji se ne pridržavaju zakona, u ovom slučaju Zakona o zaštiti životinja. Takav princip treba primjenjivati i takve odredbe su pravednije i primjerenije. Pravilna skrb i uvjeti te pravilan suživot trebali bi biti jedino mjerilo kada se određuje broj kućnih životinja.

I na kraju, tko je spreman dati glas za odredbu koja će značiti da netko mora izbaciti iz svoje kuće prijatelja za kojeg je brinuo godinama, izbaciti jednog člana obitelji? Možete li si zamisliti bol koja tim činom proizlazi za ljudske i životinjske članove te obitelji i koliko je uopće moguće odlučiti koji će član obitelji napustiti dom?

Stoga Vas molim da razmislite o ovim iznesenim činjenicama i za dobrobit svih donesete pravilnu, zakonski ispravnu i ljudsku odluku i ne uvažite odredbu o striktnom određivanju broja kućnih životinja.

Unaprijed zahvaljujem.

S poštovanjem,

Višnja Genc
Udruga Prijatelji životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting