10.06.08. Demanti na članak 'Vegetarijanstvo može biti opasno za zdravlje'

| More

dr. Marko Lukić
Klinička bolnica Osijek
Odjel za prehranu
Josipa Huttlera 4
31000 Osijek

Poštovani dr. Lukić,

Udruga Prijatelji životinja je neprofitna udruga koja promovira vegetarijanstvo kao etički, ekološki I zdravstveno prihvatljiv način življenja.

Obraćamo Vam se vezano za vašu izjavu u novinama Glas Slavonije od 10.6.2008., stranica 13., u kojoj navodite da je stav službene medicine da vegetarijanstvo nije pravilan način prehrane.

Molimo Vas da se više informirate o vegetarijanskoj prehrani kako u izjavama ne biste davali pogrešne informacije o vegetarijanskoj prehrani te time obmanjivali javnost, što ujedno šteti Vašem ugledu.

Američka nutricionistička udruga i Nutricionisti Kanade izradili su vrlo detaljnu i opširnu studiju koja kao rezultat ima stajalište da je 'dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna za sve stadije života, uključujući period trudnoće, laktacije, djetinjstva i adolescencije'. Nadalje, studija iznosi stav 'da je primjereno isplanirana vegetarijanska prehrana zdrava, nutricijelno dostatna i da osigurava zdravstvene dobrobiti u prevenciji i liječenju određenih bolesti'. Cijelu Vam studiju šaljemo u prilogu.

Također koristimo priliku da Vam skrenemo pozornost na Odluku o standardu prehrane bolesnika u bolnicama koje je izdalo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (Narodne novine, br. 121, 26.11.2007.), u koju su uvrštene i veganska i laktoovo-vegetarijanska dijeta (tablica 1., redni broj 39 i 40). Smatramo da je nužno je da ste, kao nutricionist Odjela za prehranu Kliničke bolnice Osijek, upoznati s navedenom odlukom kako bi bolesnicima vegetarijancima i veganima u Kliničkoj bolnici Osijek na njihov zahtjev osigurali primjerenu dijetu koja će zadovoljavati sve nutritivne potrebe iz namirnica biljnog porijekla. Navedenu odluku također šaljemo u prilogu.

Prema nezavisnom istraživanju komunikacijske agencije SPEM iz 2007. godine u Hrvatskoj živi 3,7% vegetarijanaca, što znači da ima preko 150.000 stanovnika koji su na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani.

Budući da je u svijetu vegetarijanska i veganska prehrana prihvaćena u svim javnim institucijama i potvrđena od liječnika, nutricionista i znanstvenika, očekujemo da će i hrvatski stručnjaci na području prehrane uložiti vrijeme u edukaciju o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani kako bi javnost bila objektivno informirana.

Pozivamo Vas da posjetite web stranice Udruge, www.prijatelji-zivotinja.hr, i pročitate mnoge znanstvene članke o vegetarijanskoj prehrani. Kod nas se može nabaviti i literatura o vegetarijanskoj prehrani, a svakako preporučujemo knjigu dr. Stephena Walsha 'Plant Based Nutrition and Health'.

S poštovanjem,

Ivana Surjan
Koordinatorica Udruge

Na znanje:
- I. Kukić, Glas Slavonije

U Zagrebu, 10. lipnja 2008.

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting