19.10.21. Protivljenje rješenjima za odstrel životinja

| More

- poslano Ministarstvu poljoprivrede 18. listopada 2021.

Predmet: Protivljenje rješenjima za odstrel domaćih životinja

Poštovana ministrice Vučković,

javljamo Vam se povodom dva rješenja koje je Ministarstvo poljoprivrede donijelo, a Vi potpisali kojima je:

1) dana 11 . lipnja 2021. godine pod brojem predmeta KLASA: (JP/I-323-03/21-01/111 i URBROJ: 525-11/0581-21-4 na temelju članka 63. stavka 1. točka 3. Zakona o lovstvu, te članka 96. stavka 1. Zakona o općem upravnom postupku donijelo je Rješenje kojim se Lovačkom društvu „Jarebica" iz Novalje, lovoovlašteniku zajedničkog otvorenog lovišta broj IX/117-Novalja, dopušta odstrjel podivljalih koza koje slobodno i bez nadzora lutaju prostorom lovišta, te da iste nisu registrirane, nemaju vlasnika ili posjednika, nisu propisno označene, te nisu pod veterinarskim nadzorom.

Vezano za navedeno u rješenju moramo istaknuti da su koze bile pitome te nisu predstavljale opasnost za građane te su čak bile turistička atrakcija. Turisti i ostali prolaznici su ih dragali i hranili te nije bilo govora da se radi o podivljalim kozama. Također, koze su mogle biti zbrinute u nekom od skloništa, tj. utočišta za domaće životinje ili prodane s obzirom da su imale vlasnika koji je i zatražio pomoć u njihovom zbrinjavanju, a ne u odstrelu, tj. ubijanju. Navedene koze se lako moglo uhvatiti jer su bile pitome i povjerljive prema ljudima tako da je upotreba vatrenog oružja, i to u blizini šetnice i preneraženim turistima bila suvišna.

2) prema pisanju medija na temelju Zakona o lovstvu naloženo lovačkom društvu Prepelica iz Opuzena uklanjanje podivljalih domaćih životinja, goveda, ovaca, magaraca, konja radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore.
Mediji navode „U rješenju koje potpisuje ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, lovcima se dopušta korištenje lovačkog oružja sa užlijebljenim cijevima uz poštivanje načina uporabe lovačkog oružja i naboja: za konje, magarce i goveda najmanja dopuštena kinetička energija zrna 2500 džula, najmanja težina zrna 8,20 grama te najveća dopuštena daljina strijeljanja 200 metara. Za ovce su nešto drugačiji parametri dopuštena težina zrna je upola manja a manji je i kinetička energija zrna.“

Vezano za navedeni slučaj u kojem je istaknuto da se radi o nužnom odstrelu podivljalih domaćih životinja na predjelu Luke moramo istaknuti da se radi o domaćim životinjama koje jesu izmakle kontroli, ali koje se lako može uhvatiti upotrebom elektropastira i hrane.

Vezano za oba slučaja izražavamo svoju zabrinutost zbog izdanih rješenja kojima se traži ubijanje domaćih životinja puškom. Domaće životinje se hvataju bez problema elektropastirom i hranom ili u najgorem slučaju puškom za uspavljivanje te smo zgroženi činjenicom da se u 21. stoljeću na prostoru Europske unije propisuje odstrel vatrenim oružjem.

Molimo Vas da Ministarstvo revidira svoju odluku i ne dozvoli odstrel domaćih životinja ovog drugog slučaja jer je za prvi već kasno i koze su ubijene. Također, upućujemo molbu da se više nikada ni pod kakvim okolnostima ne izda rješenje za odstrel domaćih životinja vatrenim oružjem.
S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 18. listopada 2021.

koza1 [ 58.21 Kb ]

koza2 [ 50.28 Kb ]

koza3 [ 36.00 Kb ]

koza5 [ 40.53 Kb ]

koza6 [ 36.84 Kb ]

koza4 [ 47.04 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting