16.10.19. Upozorenje povodom korištenja životinja u svrhu izlaganja

| More

Hrvatska gospodarska komora
n/p g. Luke Burilovića
Rooseveltov trg 2
10 000 Zagreb

Predmet: Upozorenje povodom korištenja životinja u svrhu izlaganja - daje se

Poštovani gospodine Buriloviću,

obraćamo se Vama i Hrvatskoj gospodarskoj komori kao organizatorima događanja „Kupujmo Hrvatsko“ koje je održano na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu 17. i 18. rujna 2019. godine, a povodom dovođenja na trg živih životinja, konkretno mladunčadi svinja i koza od strane izlagača koji su sudjelovali na priredbi.

Za vrijeme trajanja priredbe „Kupujmo hrvatsko“ zaprimili smo nekoliko pritužbi, usmenih i pismenih, glede držanja mladunčadi životinja na Trgu bana Jelačića u izložbene svrhe. Životinje su navodno izgledale uplašeno, uznemireno i vjerojatno su bile pothlađene te su na pokušaje diranja od strane prolaznika imale nagle reakcije. Ispod teksta smo priložili relevantne fotografije, a po potrebi možemo poslati i snimke.

Želimo Vas upozoriti da se sukladno čl. 60. Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17) korištenje životinja za izložbe i u druge svrhe s ciljem predstavljanja životinja može obavljati samo uz prethodno izdanu suglasnost od strane veterinarske inspekcije.

Slijedom navedenoga, molimo Vas, kao organizatora i odgovornu osobu, da osigurate adekvatnu kontrolu svojih članova i izlagača koji sudjeluju na priredbama u Vašoj organizaciji kako do ovakvih incidenata više ne bi dolazilo. Ovakvi događaji, osim što predstavljaju kršenje Zakona o zaštiti životinja, iznimno su štetni i traumatični za životinje.

Zahvaljujemo na razumijevanju.


S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik udruge,
posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

U Zagrebu 16. listopada 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting