04.09.06. Otvoreno pismo predsjedniku Mesiću

| More

URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE
n/r Stjepan Mesić
Pantovčak 241
10000 Zagreb

Poštovani gospodine Mesić,

obraćamo Vam se povodom članaka 'Stradali fratri, a zamalo – mi!' i 'Kapitalac za šefa države' objavljenima u časopisu Otvoreno more od 25. kolovoza o.g., str. 18-23.

Spomenuti članci su nas neugodno iznenadili i zgrozili, budući da smatramo krajnje neprimjerenim da javna i ugledna osoba, kao što je to predsjednik neke države, javno promiče bilo kakav oblik nasilja, pa makar to bio njegov privatni hobi.

Vaše izjave u navedenim člancima i krajnje neukusni napisi koji prate vaše 'lovačke' fotografije smatramo uvredljivim primjerom nepoštivanja tuđega života. Žao nam je što ribe, koje osjećaju bol i posjeduju inteligenciju, smatrate stvarima koje bi nam trebale služiti za zabavu i osobni 'gušt'.

U privitku ovog otvorenog pisma dostavljamo Vam i nekoliko informacija o ribama, kako biste dobili uvid da i fratri, tomci, gavunići i ostale morske i slatkovodne ribe osjećaju bol jednako kao i Vaš pas Fong te apeliramo na Vas da ako ne biste na udicu lovili Vašeg psa Fonga, da to onda ne činite ni ribama, a niti drugim životinjama.

Ovom prigodom željeli bismo istaknuti i svijetli primjer gospodina Janeza Drnovšeka, predsjednika susjedne nam Slovenije, koji svojim životom, ali i u svim javnim istupima osuđuje i kritizira nasilje nad drugim bićima, nikako ga ne smatrajućim vlastitom razonodom, razbibrigom ili zabavom.

Bilo bi nam drago da ovo pismo pokažete i članovima svoje obitelji koja se nastoji što suosjećajnije, a ujedno i zdravije hraniti.

Nadajući se da ćete ovo otvoreno pismo primiti u najboljoj namjeri kako je i napisano, te da ćemo ubuduće čitati Vaše izjave protkane suosjećanjem i razumijevanjem tuđe patnje i poštivanjem tuđeg života, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

U Zagrebu, 04. rujna 2006.

U privitku:
- Intervju s predsjednikom Slovenije, gospodinom Janezom Drnovšekom
- članak Ribe osjećaju bol
- Članak Ribe nisu glupe
- DVD 'Devour the Earth'
- Letak 'Ribe pate'

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting