31.08.10. Skretanje pozornosti sa smrti životinja

| More

Nastavlja se negiranje propusta od strane odgovornih

- Iako je pred makedonskim medijima najavio tužbu protiv zagrebačkog zoološkog vrta, ravnatelj skopskog zoološkog vrta pred hrvatskim medijima sada to poriče

Udruga Prijatelji životinja jučer je iznijela informacije dobivene suradnjom s makedonskom udrugom za zaštitu prava životinja Anima Mundi o sramotnom aljkavom i neodgovornom transportu devet životinja iz zagrebačkog u skopski zoološki vrt, koji je završio smrću četiri životinje – dva jelena i dvije antilope.

Ravnateljica zagrebačkog zoološkog vrta Davorka Maljković i ravnatelj skopskog zoološkog vrta Dane Kuzmanovski odlučno su negirali bilo kakvu odgovornost za smrt životinja. Tvrde da krivnju snosi jedino prijevoznička tvrtka Bero d.o.o., što je od njih vrlo neodgovorno i daleko od istine.

Na tiskovnoj konferenciji u Skopju prije tjedan dana Dane Kuzmanovski jasno je najavio pokretanje tužbe protiv zagrebačkog zoološkog vrta i prijevoznika zbog smrti četiri životinje tijekom transporta. Zajedno s predstavnikom makedonske Veterinarske uprave pred predstavnicima udruge Anima Mundi i medijima potvrdio je da su se životinje vozile u tijesnim sanducima sa samo dva otvora za zrak u kojima nisu mogle niti okrenuti glavu, bez vode, klima uređaja, na temperaturi iznad 40 Celzijevih stupnjeva, kao i da su četiri životinje umrle u strašnim mukama. Izjavili su da su platili transport, ali da krivnju prebacuju na prijevoznika i zagrebački zoološki vrt. O tome su izvijestili najtiražniji makedonski mediji (Vreme, Nova Makedonija, Utrinski Vesnik, Dnevnik, Večer...) i portali spominjući već u naslovu najavljenu tužbu protiv zagrebačkog zoološkog vrta.

Dane Kuzmanovski pod pritiskom ogorčene makedonske javnosti najavio je tužbu koju sada negira, iako za to postoje provjerljivi dokazi. Ravnateljica zagrebačkog zoološkog vrta propustila je prije nekoliko tjedana nakon prvih informacija u medijima sazvati tiskovnu konferenciju na kojoj bi informirala javnost kako je u skopski zoološki vrt poslano devet a ne osam životinja i da su umrle četiri a ne dvije životinje. Životinje su ugurane u premale sanduke sa samo dva otvora za zrak, u kojima se nisu mogle niti pomaknuti niti stajati uspravno i tijekom najvećih vrućina početkom kolovoza poslane na put od tisuću kilometara. To su morali vidjeli djelatnici zagrebačkog zoo vrta kod ukrcaja životinja. No, u zagrebačkom zoološkom vrtu negiraju bilo kakve propuste, što bi se moglo utvrditi internom istragom odgovornosti djelatnika za smještanje životinja u vozilo s neodgovarajućim uvjetima za putovanje i preživljavanje životinja.

Zagrebački zoološki vrt poslao je devet životinja na daleki put u vozilu prijevoznika s kojim otprije surađuje, a koji otvoreno priznaje da mu životinje 'stalno ugibaju’ tijekom prijevoza. Dane Kuzmanovski na tiskovnoj konferenciji izjavio je kako su životinje trebale stići u skopski zoo vrt u svibnju, nakon što je u veljači ove godine plaćen transport, no iz zagrebačkog zoološkog vrta odgodili su put zbog trudnoće šest životinja. Većina životinja je, dakle, otpremljena na put ubrzo nakon poroda, pa se može pretpostaviti kako nakon dobivanja mladunaca više nisu bile dovoljno atraktivne za boravak u zagrebačkom zoološkom vrtu.

Ako ravnatelj skopskog zoološkog vrta, unatoč najavi, neće tužiti zagrebački zoološki vrt, to ne umanjuje činjenicu da su životinje nepotrebno umrle i da za to treba preuzeti odgovornost i onaj tko ih je poslao na put.

Životinje nisu predmeti koji služe za razmnožavanje i razmjenu, već bića koja zaslužuju uvažavanje svojih prirodnih potreba. One same ne bi izabrale život u zatočeništvu kao izložbeni primjerci za zabavu posjetitelja, a sigurno niti transport od jednog do drugog zootvora kad postanu manje atraktivne.

Prijatelji životinja zahtijevaju od nadležnih institucija da temeljem prekršajne i kaznene prijave protiv prijevoznika Bero d.o.o. utvrde i potencijalnu odgovornost zooloških vrtova za mučenje i smrt životinja. Očekuju kako će inspekcije odraditi svoj posao odgovorno i profesionalno, neovisno krše li zakonske propise anonimni pojedinci ili poznate institucije. Od predstavnika zooloških vrtova očekuju transparentnost u radu, otvoreno iznošenje vlastitih propusta i preuzimanje odgovornosti za zdravlje i živote zatočenih životinja, jer samo na taj način mogu osigurati ugled i povjerenje građana.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting