16.11.20. Reakcija na prilog RTL-ove Potrage

| More

Poštovani,

obraćamo Vam se vezano za prilog RTL-ove Potrage koji se nalazi na ovom linku, objavljenom 1.11.2020. https://www.facebook.com/rtlpotraga/posts/1716358761866976.

U samom početku priloga je snimljeno i prikazano kako dijete baca malo mače u vodu. Javili su nam se brojni pojedinci zgroženi viđenim i činjenicom da se djetetu nije objasnilo da takvo ponašanje nije u redu i da mače nije zbrinuto, odnosno da se to nije prikazalo u emisiji, kad već čin bacanja mačića u lokvu jest.

Tom scenom u tom kontekstu se, iako to nije planirano, odobrava čin zlostavljanja životinja što vjerujemo nije u interesu i u cilju niti novinarke, niti urednika, a najmanje RTL televizije kao što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja i Kaznenim zakonom.

Najstrože osuđujemo bilo kakvo iskorištavanje životinja u svrhu zabave i profita te se nadamo da će RTL televizija ubuduće paziti da se ne emitira bilo kakvo promoviranje nasilja ili zanemarivanja životinja, bilo od strane djece ili odraslih osoba ponajviše što i sama RTL televizija u više navrata podržala kampanje za zaštitu životinja i samostalno osudila mučenje i zlostavljanje životinja, usprotivila se napuštanju životinja i promovirala udomljavanje umjesto kupnje životinja za što je sve i dobila podršku svojih gledatelja.

Nadalje, dobili smo i reakcije pojedinaca koji su primijetili da u vašim objavama o ilegalnom izlovu trpova često spominjete njihovu „tržišnu“ cijenu.

Na navedenim poveznicama se tako u više navrata "promovira“ cijena od 500 kn po kilogramu:

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/crna-kronika/3915000/kilogram-je-500-kuna-iz-mora-izlovio-193-kilograma-morskih-krastavaca-trpova/

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/crna-kronika/3905390/kilogram-je-500-kuna-iz-mora-izlovio-8134-kilogram-morskih-trpova/

Iako ste osudili ilegalni izlov ovih ugroženih životinjama važnih za ekosustav te da Vam cilj nije bio poticanje zakonski zabranjenih radnji, navođenje cijene može inspirirati ljude na "brzu zaradu" što bi moglo ozbiljno ugroziti populaciju ovih životinja kroz par godina, posebno zato sto izlov trpova nije pretjerano zahtjevan posao te ne zahtijeva nikakvo posebno umijeće i vještine.

Stoga Vas molimo da ne naglašavate cijenu po kilogramu ilegalno izlovljenih trpova kako time ne bi hotimično promovirali ono što treba i želite osuditi.

Vjerujemo da nam je zajednički interes promicanje zaštite životinja i osuda zakonski zabranjenih radnji po pitanju životinja te promicanje suosjećanja te Vam stojimo na raspolaganju za dodatne informacije i suradnju na našim aktualnim projektima.

Unaprijed hvala na razumijevanju, srdačno Vas pozdravljamo,

Lorena Herceg
Prijatelji životinja

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting