08.02.19. Kršenje Zakona o zaštiti životinja: Korištenje kopitara za izvlačenje trupaca/drva

| More

"HRVATSKE ŠUME" d.o.o. Direkcija Zagreb
n. r. g. Krunoslav Jakupčić
Ulica kneza Branimira 1
10 000 Zagreb

Zamjenica gradonačelnika
n. r. gđa. Jelena Hrgović Tomaš
Obala kneza Branimira 17
21000, Split

Zamjenik gradonačelnika
n. r. g. Nino Vela
Obala kneza Branimira 17
21000 Split

Gradonačelnik grada Splita
n. r. g. Andro Krstulović Opara
Obala kneza Branimira 17
21000, Split

Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša
n. r. gđa. Branka Mimica
Obala kneza Branimira 17
21000, Split

Ravnatelj javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan
n. r. g. Damir Grubšić
Cattanijin put 2
21000 Split

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Radnička cesta 80/22
10 000 Zagreb

Predmet: Kršenje Zakona o zaštiti životinja - Korištenje kopitara za izvlačenje trupaca/drva

Poštovani,

nastavno na zaprimljene informacije o prijedlogu dr. Mirka Ruščića, predsjednika Upravnog vijeća ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, o korištenja konja za izvlačenje drvne mase Alepskog bora na području Park šume Marjan želimo upozoriti na moguće kršenje odredbi Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17); i njegova članka 5. stavak 2. točka 31. koji glasi:

„Zabranjeno je:

Korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara.“

Zakon o zaštiti životinja je u ovom slučaju vrlo jasan i daje vrlo jasnu zabranu korištenja kopitara, osim iznimno, u slučajevima kada se radi o teško pristupačnom terenu i to samo u slučajevima gdje se ne može koristiti niti jedan drugi oblik mehanizacije kao što su npr. traktori ili bageri.

Park šuma Marjan ne ulazi u kategoriju teško pristupačnih područja, a i kad bi ulazila u takvu kategoriju ne postoje područja u kojima izvlačenje nije moguće izvršiti bez upotrebe kopitara stoga bi korištenje konja pri izvlačenju trupaca u ovom slučaju bilo nezakonito, a svakako i nepotrebno te etički neopravdano.

Kada se radi o izuzecima i zaista nepristupačnim područjima u koje se ne može pristupiti mehanizacijom kakva su u Hrvatskoj rijetka i kada je dozvoljeno korištenje kopitara za izvlačenje drva isključivo s takvih terena, važno je da to bude elaborirano od stručne osobe i potkrijepljeno dokazima da se zaista ne može pristupiti mehanizacijom. To smatramo nužnim zbog zlouporabe odredbe da je korištenje kopitara dozvoljeno samo u slučajevima nepristupačnosti mehanizacije.

Upoznati smo sa stanjem na Marjanu vezano za potkornjaka i devastaciju desetaka tisuća stabala i važnost da se zaražena stabla uklone prije prvih toplijih dana radi sprečavanja daljnjeg širenja zaraze. Posebno stoga što se s Marjana treba ukloniti vrlo mnogo stabla, čak oko 20 000, u iznimno kratkom roku (prema navodima dr. Ruščića sanacija bi se trebala „…izvršiti u najkraćem mogućem roku, a po mogućnosti u roku od 15 dana…“ smatramo korištenje konja umjesto mehanizacije još nepotrebnijim.

Molim Vas stoga da iskoristite svoj utjecaj i spriječite nepotreban, zastarjeli, okrutan i zakonom zabranjen postupak iskorištavanja konja.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik udruge Prijatelji životinja / posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

Odgovor Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 2. ožujka 2019.:

Odgovor Ministarstva zaštite okoliša i energetike [ 101.16 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting