20.05.09. Reakcija na članak 'Mrkva kao batina'

| More

VEČERNJI LIST
Slavonska avenija 4
10000 Zagreb

Poštovani gospodine Ogurlić,

obraćamo Vam se vezano za članak pod nazivom 'Mrkva kao batina' autora Pavla Pavličića objavljen u Večernjem listu, 18.5.2009., na str. 32. U tom članku iznesene su brojne neistine, uvrede i optužbe na račun roditelja koji svoju djecu odgajaju prema načelu suosjećanja prema svim živim bićima, pa tako i životinjama, dok mnogi od njih upravo zbog zdravstvenih prednosti djecu hrane vegetarijanski.

Iznenađujuće je kad netko bez ustručavanja javno iznosi toliko neutemeljenih izjava bez ikakve primisli da se prethodno educira o temi koje se dotiče. Poznato je stajalište nutricionista Američkog nutricionističkog društva i Nutricionista Kanade (American Dietetic Association and Dietitians of Canada) koji su izradili vrlo detaljnu i opširnu studiju čiji je rezultat stav da je 'dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna za sve stadije života, uključujući razdoblje trudnoće, laktacije, djetinjstva i adolescencije'. Nadalje, studija iznosi stav 'da je primjereno isplanirana vegetarijanska prehrana zdrava, nutritivno dostatna i da osigurava zdravstvene dobrobiti u prevenciji i liječenju određenih bolesti'. Slično stajalište imaju i stručnjaci s područja prehrane iz Britanske nutricionističke zaklade (British Nutrition Foundation). Za objektivno mišljenje stručnjaka ne moramo čak niti ići u razvijene zapadne zemlje gdje su prava vegetarijanaca i priznanje prednosti bezmesne prehrane na daleko višem stupnju. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u časopisu Hrvatski časopis za javno zdravstvo (Vol. 3, Broj 9, 7. siječanj 2007.) objavio analizu prehrane dječjeg vrtića u Rijeci koji djeci nudi vegetarijanske obroke. Analiza je pokazala da je vegetarijanski način prehrane zadovoljio preporuke Prehrambenog standarda za planiranje prehrane u dječjim vrtićima.

Pravo na obrok osnovno je ljudsko pravo. U Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca koji još uvijek nemaju pravo na obrok u svim javnim institucijama. Upravo ovaj sporni članak odlično ilustrira predrasude prema drukčijem načinu života, kojih očigledno nažalost ima i među intelektualcima, a koje ometaju postizanje jednakih prava za sve. Istovremeno belgijski grad Gent uvodi jedan dan u tjednu kad će se posluživati isključivo vegetarijanski obroci stoga što, prema službenom izvješću UN-ove Agencije za hranu i poljoprivredu iz 2006.g., masovan uzgoj stoke pridonosi stvaranju stakleničkih plinova i time utječe na globalno zatopljenje više od cjelokupnog svjetskog prometa. Uostalom, ovu informaciju prenio je i Večernji list 13.5.2009.g.

Optužba na račun roditelja koji svoju djecu ne žele hraniti aditivima, umjetnim bojama, hormonima, samljevenim papcima i ostacima životinja da time zlostavljaju svoju djecu u svom apsurdu bi bila smiješna da nije tužna jer prikazuje koliko daleko ide netrpeljivost prema onima koji ne dijele isti svjetonazor. Taj neinformirani stav također je indikator razine kulture prehrane i ekološke osviještenosti u Hrvatskoj.

Ovakve optužbe zaslužuju javnu ispriku svim roditeljima zbog širenja predrasuda i zbog uvreda prema onima koji svoju djecu hrane prema načelima vegetarijanske prehrane i time svojoj djeci omogućuju normalan rast i razvoj kao i zaštitu od raznih zdravstvenih poremećaja te bolesti koje donosi prehrana temeljena na mesu.

Na žalost, unatoč trudu udruga i medija da objektivno educiraju i osvijeste stanovništvo o drugim načinima prehrane i njihovim prednostima za ljudsko zdravlje i očuvanje okoliša još uvijek nailazimo na pojedince koji šire predrasude te pod krinkom kvaziargumenata iznose subjektivne stavove koji ponekad prerastu i u otvoreno vrijeđanje.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik udruge Prijatelji životinja

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting