02.09.11. Stroge zatvorske kazne za sve sudionike borbi životinja!

| More

Povodom uhićenja muškarca iz Sv. Ivana Zeline koji je organizirao borbe pasa

- Borbe pasa dio su organiziranog kriminala u Hrvatskoj!

U Hrvatskoj je upravo odjeknuo najnoviji slučaj uhićenja muškarca koji je godinama uzgajao pse za borbe i organizirao borbe pasa, kladionice i zarađivao podvrgavajući pse napornim i nasilnim treninzima, mučenju i krvoločnim borbama.

Borbe pasa sankcioniraju se prema Kaznenom zakonu kao mučenje životinja. Također, Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je huškati životinje na druge životinje ili čovjeka, ili ih dresirati na agresivnost, obučavati životinje za borbe, organizirati borbe životinja ili sudjelovati u njima, posjećivati ih i oglašavati te u vezi s time organizirati klađenje i sudjelovati u klađenju (članak 4. stavak 2., točke 4. i 5.).

Nažalost, predviđene novčane kazne su tek između 10.000 i 15.000 kuna za fizičke osobe. Takva kazna sramotno je mala s obzirom na patnju kroz koju životinje prolaze, kao i na astronomske zarade koje ostvaruju organizatori i sudionici borbi pasa putem klađenja i parenja pasa, kojim se želi postići njihova borbenost i agresivnost.

Borbe životinja prisutne su u Hrvatskoj u puno većem broju nego što je poznato policiji i široj javnosti. Organizatori, ujedno i vlasnici borbenih pasa, izdaju anonimno listove o tom 'sportu', dijele DVD-ove sa snimkama borbi, reklamirajući i braneći ovu krvavu razonodu. Borbe se redovito održavaju, a sudionici takvih mečeva nisu samo pripadnici kriminalnog miljea, nego i intelektualci i sveučilišni profesori.

Udruga Prijatelji životinja najoštrije osuđuje borbe pasa, odnosno borbe životinja, i traži zatvorske kazne za sve sudionike – od uzgajivača pasa i organizatora borbi, do svih onih koji prisustvuju borbama kladeći se ili podupirući na bilo koji način mučenje i ubijanje životinja u ime balkanskog folklora i krvave zarade.

Nakon prijave protiv Roberta Cukina koju su Prijatelji životinja podnijeli 2007. zbog borbi pasa i njegovog uhićenja ove godine, kao i ovog najnovijeg slučaja, Prijatelji životinja se nadaju da će uslijediti daljnja uhićenja i aktivnosti policije protiv organiziranog kriminala vezanog uz borbe životinja.

Prijatelji životinja pozivaju građane i hrvatsku javnost da sve informacije o borbama životinja prijavljuju nadležnim organima vlasti.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting