23.03.23. Propisane mjere o označavanju životinja i njihova provedba

| More

- poslano veterinarskim stanicama

Poštovani kolege,

procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje napusti i preko deset tisuća pasa. Skloništa i udruge su krcate. Uzgajaju se legla za prodaju iz kojih se štenci dijele bez kontrole i bez označavanja mikročipom te se često takvi i odbacuju. Sve navedeno se može spriječiti kada bi se pratio zakonodavni okvir i poštivale sve zakonske odredbe.

Označavanje pasa mikročipom obavezno je već dugi niz godina, no u praksi se to ne provodi. Ipak, odredba u Zakonu o zdravlju životinja uz druge zakonske odredbe, mogla bi stati tome na kraj.

Označavanje pasa se ne bi smjelo obavljati bez jasnog dokaza o porijeklu, odnosno unosa podataka mikročipa prema mikročipu majke, dakle samo registirani uzgajivač ili vlasnik mikročipirane kuje može dovesti štence na mikročipiranje, a ako se podatak o majci štenaca ili odraslog psa ne može ustanoviti, označavanje psa može napraviti jedino sklonište za napuštene životinje jer se takav pas smatra neoznačenim psom nepoznatog vlasnika i toga bi se svi trebali strogo držati.

Podsjećamo na postojeće zakonske odredbe:

Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017.)

Članak 74.

(3) Pri oglašavanju pasa u svrhu prodaje ili promjene vlasništva prodavač mora osigurati, a oglašivač mora objaviti broj mikročipa psa i broj mikročipa majke psa.

Članak 67.

2) Nalaznik napuštene ili izgubljene životinje mora u roku od tri dana od nalaska životinje obavijestiti sklonište, osim ako je životinju u tom roku vratio vlasniku.

Članak 64.

(2) Sva skloništa za životinje moraju

2. osigurati označavanje pronađenih neoznačenih pasa u roku od deset dana od dolaska u sklonište

Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji (NN 76/2022.)

Članak 9.

(3) Psi moraju biti označeni u skladu s odredbama o označavanju i registraciji pasa u propisanom roku, a najkasnije, prije napuštanja uzgoja u svrhu promjene vlasništva.

Zakon o zdravlju životinja (NN 152/2022)

Članak 66.

(1) Svi psi moraju biti označeni injektibilnim transponderom u skladu s člankom 70. Delegirane uredbe (EU) 2019/2035 prije premještanja u svrhu promjene vlasništva, a najkasnije 90 dana od dana štenjenja.

Iz navedenih propisa se vidi da vlasnici svih legala, bilo da se radi o leglima za prodaju ili poklon, moraju izvršiti označavanje pasa mikročipom prije nego što štenci napuste leglo i budu predani (prepisani) novom vlasniku. Također i da svi neoznačeni psi moraju biti prijavljeni skloništu, te označeni mikročipom prije nego što dobiju novog vlasnika. Dakle, nije moguće doći doktoru veterinarske medicine s neoznačenim psom kojemu se ne zna vlasnik odnosno majka, koji je nađen na ulici, kupljen ili dobiven, i tražiti označavanje, a ne smije se niti tolerirati prekršen rok od 90 dana od dana štenjenja.

Pronađeni psi moraju biti označeni preko skloništa, dobiveni ili kupljeni psi moraju biti dovedeni od strane uzgajivača odnosno od strane vlasnika kujice koja je imala okot. Kako je obavezna kastracija svih pasa koji prolaze kroz sklonište ili evidenciju skloništa, promet nečipiranih pasa se tu zaustavlja.

Dosljedna primjena ovih propisa osigurala bi daleko veću označenost pasa mikročipom, a time i mogućnost njihovog napuštanja. Jednako tako bi spriječila nelegalni uvoz pasa bez mikročipa.

U Sloveniji je ova praksa već ustaljena, doktori veterinarske medicine neće označiti psa mikročipom niti ga upisati na novog vlasnika u bazu podataka ako se za njega ne zna porijeklo (Prema Zakonu o zaščiti živali na snazi od 18.12.1999. Članak 6.). Porijeklo može biti iz legla (za koje je vlasnik/uzgajivač dužan mikročipirati štence najkasnije do starosti 8 tjedana), a koje se dokazuje brojem čipa majke psa i dokumentacijom psa ili iz skloništa (dokumentima i mikročipom koje pas dobije u skloništu). U bazu podataka se unosi podatak „porijeklo psa“. Svi vlasnici koji ne mogu dokazati porijeklo svog psa dužni su predati psa u sklonište i taj pas se tretira kao napuštena životinja. Kodeks veterinarske etike veterinarjev Slovenije definira pravila ponašanja doktora veterinarske medicine u praksi, te kroz tijela Komore provodi sankcije u slučaju nepoštivanja bilo kojeg od pravila struke.

Propisi koji su navedeni upravo na sličan ili istovjetan način sada reguliraju ovo pitanje i u Hrvatskoj.

Kako smo i mi doktori veterinarske medicine dužni poštivati propise, a također i postupati u skladu sa svojim kodeksom i veterinarskom etikom, molimo vas da svoje klijente informirate o propisima i naglasite važnost da se isti i poštuju, s njihove i s vaše strane, jer u suprotnom bi svi mogli biti sankcionirani od nadležne inspekcije.

Također, prema Zakonu o zaštiti životinja i Pravilniku o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji (ili poklanjanju), niti jedan uzgajivač (pasa, mačaka, ptica...) ne može djelovati bez da je registriran pri Ministarstvu poljoprivrede, a oglasi kojima se psi prodaju ili poklanjaju, te mačići, ptice itd. ne smiju biti oglašeni bez registarskog broja koje dodjeljuje Ministarstvo. Također, psi ne mogu biti oglašeni za poklon ili prodaju bez da oglas sadržava broj mikročipa majke i svih štenaca.

Nažalost, brojni su oglasi na oglasnim pločama u veterinarskim ambulantama bez tih podataka. Pohvalno je da veterinarske ambulante čine uslugu svojim klijentima, ali propisi se odnose na sve oblike oglašavanja, te bi ih mi, doktori veterinarske medicine, prvi morali poštivati i surađivati samo s onima koji ih poštuju. Ovo bi svakako utjecalo na smanjenje broja napuštenih životinja.

Upravo mi, doktori veterinarske medicine, bismo svoje klijente trebali uputiti u propise i tako ih poštedjeti prijava i mogućih kazni (koje su u ovom slučaju visoke). Kodeks dobre veterinarske prakse kaže i slijedeće: „Kad veterinar ima spoznaja o kršenju Zakona o zaštiti životinja, dužan je odmah na to upozoriti vlasnika životinje i učiniti sve što je u njegovoj moći da se problem riješi.“

Veliki napori se ulažu da se broj napuštenih pasa, odbačenih mačića i drugih kućnih ljubimaca smanji. Smatramo da upravo mi, doktori veterinarske medicine, moramo odigrati ključnu ulogu da zakoni zažive i poštuju se te da se uvede toliko potreban red.

Unaprijed zahvaljujemo.

Srdačan pozdrav,

Svjetlana Prodanović, dr.med.vet.

Koordinatorica Mreže za zaštitu životinja

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting