09.04.13. 5000 kuna za otkrivanje osobe koja je ubila psa petardom

| More

Građanin koji želi ostati anoniman ponudio Prijateljima životinja donaciju za kažnjavanje Bebinog ubojice

- Raznesenog lica umrla u lokvi krvi: nagrada za osobu koja će svjedočiti protiv krivca za smrt psa ako dođe do osude

Vijest o tragediji u kojoj je u nedjelju od posljedica bačene petarde u mukama umirala nesretna kujica potaknula je ogorčenoga građana da se javi udruzi Prijatelji životinja i ponudi novčanu nagradu za otkrivanje i sankcioniranje osobe koja je bacanjem petarde nanijela teške ozljede psu Bebi u Zagrebu. Građanin, koji želi ostati anoniman, nudi nagradu u iznosu od 5000 kuna osobi na osnovi čije prijave i svjedočenja bude osuđen krivac za ranjavanje i smrt psa.

Policija još traga za osobom koja je bacila petardu u dvorište na zagrebačkom Vrbiku, od koje je smrtno stradala mješanka Beba. Bebi je eksplozija petarde raznijela donju čeljust, jezik i izbila jedno oko, nakon čega je teturala po dvorištu i cviljela, pa pala i ostala ležati u šoku u golemoj lokvi krvi. Nakon 45 minuta stigli su policija i veterinar koji ju je morao eutanazirati. Do danas je policiji ostala nepoznata i osoba koja je na prošlo Silvestrovo u Galižani kod Pule na isti način raznijela petardom glavu psu Mišku kojega je veterinar također morao eutanazirati zbog stravičnih ozljeda.

Nezadovoljni zbog učestalih slučajeva zanemarivanja, mučenja i usmrćivanja životinja, koji najčešće prolaze nekažnjeno, građani se sve više sami organiziraju kako bi spasili životinje. Aktivistice osječke Udruge Pobjede prošle godine preskočile su ogradu kuće u Belom Manastiru i oslobodile dva psa kojima je bio ugrožen život, nakon što je veterinarska inspekcija tvrdila da psi nisu zanemareni. Prošli mjesec građani su sami oduzeli vlasnicima pothranjenu i bolesnu bernardinku u Zagrebu, nakon oglušivanja veterinarske inspekcije na mnoge prijave udruge SUZA.

Ove reakcije građana, kao i novčana donacija za nalaženje i sankcioniranje počinitelja, upućuju koliki su razmjeri nepovjerenja građana u djelovanje nadležnih institucija. Iako je teško zanemarivanje, mučenje i usmrćivanje životinja kazneno djelo za koje su propisane kazne zatvora do godinu dana i oduzimanje životinje koja preživi zlostavljanje, policija uglavnom ne nalazi počinitelja ili ne reagira na prijave građana. Još je veći problem nedjelovanje veterinarske inspekcije koja u najvećem broju slučajeva na prijave građana i udruga reagira ostavljanjem zanemarene i bolesne životinje u istoj situaciji, iako jedina ima zakonom propisanu mogućnost da pomogne životinji i kazni vlasnika.

Sramotno je da nadležna ministarstva dopuštaju da suosjećajni građani odlučuju uzeti pravdu u svoje ruke kako bi pomogli drugom živom biću jer vide da životinje neće dočekati djelovanje veterinarske inspekcije i policije, a počinitelji će ostati nekažnjeni. S druge strane, inertnost institucija vidljiva je i u ignoriranju zahtjeva građana i udruga za zaštitu životinja da se osnuje Inspekcija za zaštitu životinja i Odjel za životinje pri policiji.

Svojim akcijama građani otvoreno poručuju: dosta nam je mučenja i ubijanja životinja za koja gotovo nitko nije kažnjen, dosta nam je neprovođenja zakona! Prijatelji životinja ponovno upozoravaju da su nužne korjenite promjene i reforma veterinarske inspekcije kako bi se provodio Zakon o zaštiti životinja i ostali zakonski propisi. Ne želimo da slučajevi zlostavljanja životinja ostanu samo šokantne i krvave vijesti iz medija, čime se svim potencijalnim zlostavljačima daje poticaj za nove masakre i iživljavanja. Naime, zbog izostanka djelovanja institucija, zlostavljači su svjesni da im se u Hrvatskoj ne može dogoditi ništa loše ako nekoj životinji raznesu glavu ili je unakaze i muče na druge odvratne načine.

Peticija za reformu veterinarske inspekcije može se potpisati ovdje.

O novom slučaju nedjelovanja veterinarske inspekcije na uzastopne prijave zbog zanemarivanja i mučenja pasa može se saznati više ovdje.

Pas ubijen petardom - foto:Tomislav Krišto/CROPIX [ 85.36 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting