21.11.16. Veganstvo pobjeđuje salmonelu!

| More

Prijatelji životinja učinkovito protiv salmonele

- Biljna prehrana dobra je zaštita od salmonele, trihineloze i trovanja hranom

Poznato je da je veganska prehrana savršena zaštita od bolesti srca i krvnih žila, karcinoma, dijabetesa i visokog krvnog tlaka, no veganskom prehranom također lako možemo izbjeći salmonelu, trihinelozu i opasna trovanja hranom.

Od raznih savjeta koji se pojavljuju u medijima od kad je otkrivena salmonela, jedan bi svakako trebao biti prelazak na biljnu prehranu. Izbjegavanje namirnica životinjskoga podrijetla najpouzdanija je zaštita od salmonele, ali i mnogih drugih zdravstvenih rizika.

Današnji masovni uzgoj životinja doseže brojke od više od 60 milijarda životinja godišnje. Živa bića se pretvaraju u biološke strojeve za proizvodnju hrane, a higijenski i životni uvjeti životinja neizbježni u takvu sustavu izuzetno su pogodni za pojavu zaraznih bolesti koje vrlo brzo mogu prerasti u pandemije nesagledivih posljedica. Izbacivanjem iz prehrane namirnica životinjskoga podrijetla izbacujemo i kravlje ludilo, ptičju gripu, trihinelozu i salmonelu.

Trihinelozu je moguće dobiti jedino konzumacijom mesa, a salmonela se može naći u svim proizvodima životinjskoga podrijetla, kao što su meso i mesne prerađevine, jaja te mlijeko i mliječni proizvodi. Osobito je alarmantno što je rizik od kontaminacije salmonelom izuzetno visok jer se ona lako prenosi izmetom i neopranim rukama. Tako prijenosnici bolesti često postaju i zaposlenici u industrijama mesa, mlijeka i jaja, a ona zbog uporabe stajskog gnojiva može ugroziti i ostale naše izvore hrane.

Milijuni ljudi svake godine stradavaju zbog trovanja mesom, mlijekom, jajima i ostalim namirnicama životinjskoga podrijetla. Važno je stoga dati informaciju o sigurnosti veganske prehrane i njezine dobrobiti za ljudsko zdravlje, u što je uključena i zaštita okoliša, životinja i dragocjenih prirodnih resursa.

Prijatelji životinja pozivaju sve da iskoriste aferu salmonela kao poticaj na pozitivne promjene! Zbog svojeg vlastitog, zdravlja naše djece, no i cijelog planeta dobro je razmisliti o prelasku na vegansku prehranu, barem na mjesec dana.

Tridesetodnevni vege izazov nalazi se na www.veganopolis.net.

Za više informacija posjetite www.prijatelji-zivotinja.hr.

Vezane teme

jaja salmonela [ 499.92 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting