Zamjene za jaja u receptima

| More

Često se jedno jaje u receptu gdje se koristi 1-2 jaja može jednostavno preskočiti, osobito za kruh i peciva. Umjesto jaja, smjesa se može nadopuniti s 1-2 žlice obične vode.

U trgovinama zdrave hrane mogu se nabaviti i gotovi praškasti proizvodi, koji su komercijalna zamjena za jaja, a koriste se prema uputama za uporabu. Takvi industrijski proizvodi najčešće sadrže škrob, brašno od tapioke, sredstvo za dizanje (kao prašak za pecivo), guar gumu i sl.

No, postoje mnoge iskušane i jednostavne zamjene za jaja u jelima.

Kajgana od tofua

Sastojci: 50 g tofua, 2 žličice maslinovog ulja, 1 žlica umaka od soje, pola žličice kurkume, 1 glavica luka, 1 žličica češnjaka u prahu, 1 žlica usitnjenih zobenih pahuljica, pola šalice pirea od rajčice, (crna) sol, papar
Priprema: Zgnječiti tofu vilicom. Na ulju u tavi propirjati usitnjeni luk, dodati žlicu vode i umak od soje, dodati usitnjeni tofu i ostale sastojke. Peći oko 5 minuta.

Kajgana bez jaja može se napraviti od mrvljenog tofua posoljenog crnom soli. Crna sol je okusna zamjena za jaja i njome se mogu začinjavati slana jela, kod kojih želimo dobiti okus jaja.

Domaća majoneza bez jaja

Sastojci: 150 ml sojinoga mlijeka, 6 žlica limunovog soka, pola žličice senfa, sol, malo slatke paprike u prahu ili kurkume, 1,5 dl ulja
Priprema: Sojino mlijeko, limunov sok, senf, sol i papriku staviti u mikser i miksati na najnižoj brzini. Za vrijeme miksanja dodavati kap po kap ulja. S vremenom će nastati gusta smjesa – domaća majoneza - vegineza. U hladnjaku može stajati nekoliko dana.

Majoneza se može napraviti kod kuće ili se može kupiti gotova majoneza bez jaja.

Peciva, kolači i ostala slatka jela

Iako jaja nije potrebno posebno zamijenjivati u kolačima, postoje određeni sastojci koji se mogu nazvati zamjenom za jaja u receptima, a zaista su jednostavni. U receptima za peciva, kolače i sl. pečena jela, umjesto jednog cijelog jajeta, mogu se koristiti:

Za čokoladne biskvite idealan je pire od šljiva: 2,5 šalice suhih šljiva namoči se preko noći i skuha u 1 šalici vode. Zatim se smiksa u pire koji se može zatvoren čuvati u hladnjaku i do mjesec dana. Takva smjesa dodaje se u biskvit umjesto uobičajene količine jaja, no poželjno je još dodati i određenu količinu ulja.

Najjednostavnija i najjeftinija zamjena za jaja najčešće je obično biljno ulje koje izvrsno 'drži' formu kolača. Dobra smjesa za povezivanje komponenata u kolaču, koji trebaju biti masniji i teži, je i maslac od kikirikija, sezama i sl. Također, za povezivanje sastojaka u jelu, tridesetak grama zgnječenog tofua može zamijeniti jedno jaje.

U klasičnom receptu npr. za muffin od borovnice i limuna, u kojemu se na popisu sastojaka nalaze jaja, dva jaja mogu se zamijeniti bananama (1/4 šalice izgnječene banane) ili vodom od slanutka (3 žlice neslane vode iz limenke slanutka). Dodatni šećer iz banane kolaču daje privlačnu smeđu boju, fini karamelizirani okus i mekani vrh. Iako je neobično vodu iz konzerve slanutka dodavati u smjesu za kolače, pečeni muffini dobiju ravnomjerno oblikovane vrhove blago zlatne boje te lijepe hrskave rubove. Nema ni traga okusu slanutka. Može se koristiti i lan (mješavina 1 žlice mljevenog lana i 3 žlice vode koja odstoji nekoliko minuta), što će kolač obogatiti omega-3 masnim kiselinama. Iako boja nije privlačna kao kada stavimo bananu i vodu od slanutka, okus je odličan, a lan se ne osjeti.

Svi koji su se okušali u izradi kolača bez jaja znaju da u većini slučajeve zamjene jednostavno nisu niti potrebne. Ipak, sve nam to daje priliku da iskušavamo razne kombinacije i uživamo u novim veganskim okusima.

Vege-burgeri, popečci, pečena slana jela

U vege-burgerima, popečcima, jelima pečenima u pokrivenoj posudi i sl., umjesto jednog cijelog jajeta mogu se koristiti:

Jednostavna formula koja dodatno učvršćuje smjesu, a koristi se u kombinaciji s nekim od navedenih postupaka zamjene, jest ta da od svake šalice brašna 1-2 žlice budu zamijenjene škrobnim brašnom ili brašnom od tapioke. Za dobivanje rahle smjese koja se diže, može se upotrijebiti kao tekućina gazirana mineralna voda.

Kada se radi o kuhanju, a ne o slatkim jelima, najčešće se koristi formula: 2 žlice brašna + ½ žlice sojinog/zobenog vrhnja + ½ žličice praška za pecivo + 2 žlice vode.

Vezane teme

pilici [ 76.71 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting