Vegetarijanci su inteligentniji

| More

Inteligentna djeca postaju vegetarijanci kad odrastu, kažu britanski znanstvenici. Izmjerili su da vegetarijanci imaju IQ 106, nevegetarijanci 101, vegetarijanke 104, a nevegetarijanke 99.

Inteligentna djeca vjerojatnije će postati vegetarijanci kad odrastu, ustanovili su znanstvenici Sveučilišta u Southamptonu.

Oni su ustvrdili da su osobe koje su do 30. godine odlučile postati vegetarijancima prosječno imale za pet posto viši kvocijent inteligencije već u dobi od 10 godina, izvijestili su britanski mediji.

Znanstvenici također tvrde da bi to saznanje moglo objasniti i zbog čega su osobe s višim kvocijentom inteligencije općenito boljeg zdravlja, s obzirom na činjenicu da je vegetarijanski način prehrane povezan s manje srčanih oboljenja i manjom pretilošću. Rezultati studije provedene na 8179 osoba objavljeni su u stručnom časopisu British Medical Journal.

Dvadeset godina nakon što su 1970. provedeni testovi mjerenja kvocijenta inteligencije, 366 sudionika istraživanja izjavilo je da su vegetarijanci, a oko 100 ih je izjavilo da su semi-vegetarijanci jer jedu ribu ili piletinu.

Muškarci koji su se hranili u skladu s vegetarijanskim načelima uglavnom su imali IQ oko 106, u odnosu na IQ 101 izmjeren kod nevegetarijanaca. Kod žena vegetarijanki taj je odnos bio 104, u odnosu na IQ 99 kod nevegetarijanki.

Znanstvenici su također ustvrdili da se na vegetarijanstvo češće odlučuju žene i osobe višeg socijalnog statusa, koje imaju i višu stručnu naobrazbu.

'Otkriće prema kojemu inteligentnija djeca kad odrastu češće postaju vegetarijanci, uz dokaz o potencijalnoj dobrobiti vegetarijanske prehrane kada je riječ o utjecaju na zdravije srce, mogu pomoći i u objašnjenju zašto je viši IQ u djetinjstvu ili adolescentskoj dobi povezan sa smanjenom opasnošću od koronarnih oboljenja u kasnijoj životnoj dobi', rekla je voditeljica istraživanja Catharine Gale.

Liz O'Neill iz Udruge vegetarijanaca izjavila je: 'Oduvijek smo znali da je vegetarijanstvo inteligentan i suosjećajan izbor koji ide u prilog životinjama, ljudima i okolišu. Sada smo za to dobili i znanstvenu potvrdu'.

No, dr. Frankie Phillips iz britanske Udruge za svijest o prehrani postavlja sljedeće pitanje: 'To je po mom mišljenju poput onog pitanja - je li prvo bila kokoš ili jaje. Dakle, postaju li ljudi vegetarijanci jer imaju viši IQ ili je stvar u tomu da se pojedinci trude imati pojačanu svijest o vlastitom zdravlju?'

DječakVegetarijanstvo je povezano sa zdravijim srcem

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting