Plastic isn't fantastic!

| More

Surfajući internetom u potrazi za inspiracijom za novi članak, naišla sam na podatak da je Mauritanija zabranila uporabu plastičnih vrećica. Glavni cilj tog poteza jest zaštititi okoliš te životinjski svijet na kopnu i moru. Zanimljivo je da ovo nije prva afrička zemlja koja je pokrenula tako nešto. Naime, već nekoliko zemalja afričkog kontinenta uvelo je sličnu zabranu (primjerice Ruanda).

Prema riječima mauritanijskog dužnosnika Ministarstva okoliša, preko 70% goveda i ovaca u glavnom gradu Nouakchottu umiru zbog posljedica jedenja plastičnih vrećica. Novi zakon je prilično drastičan i osim što zabranjuje proizvodnju i korištenje plastičnih vrećica predviđa visoke novčane kazne te moguće zatvorske kazne do godinu dana ako se prekrši.

Da su plastične vrećice problem, prepoznalo je mnogo država u svijetu. Naime, osim što se sporo razgrađuju i potrebno je mnogo godina da izađu iz sustava, puno su opasnije za životinje koje ih slučajno jedu. Pritom su posebno ugroženi različiti morski organizmi, poput kornjača, kojima plastične vrećice često izgledaju poput meduza kojima se hrane.

Iako su kazne u navedenim afričkim zemljama uistinu drastične, utješno je vidjeti da sve više država na svijetu razmišlja o ovom ozbiljnom ekološkom problemu. Razmišlja se o tome već neko vrijeme i u Hrvatskoj, no situacija je daleko od idealne. Plastične vrećice jesu skuplje, no sigurna sam da dobar dio ljudi i dalje ne mari i da će ih svejedno uzeti u dućanima, bez obzira na cijenu.

Iz osobnog iskustva mogu reći da svatko tko barem proba, može promijeniti svoje navike. Uvođenjem platnenih vrećica u kućanstvo i nakon samo par puta ponavljanja svima da nećemo više akumulirati zalihu iza frižidera (priznajte, koliko vas ima neko mjesto gdje trpa plastične vrećice :)), sada svi moji ukućani manje - više paze da imaju platnene vrećice sa sobom kada god idu u kupovinu. Zna se ponekad zalomiti koja plastična vrećica, ali to su više iznimke nego pravila. Da ne govorim kako se osobno blesavo osjećam ako zaboravim platnenu doma i moram uzeti plastičnu u dućanu.

Slažem se, treba uložiti u platnene vrećice, ali već jedna je dovoljna za promjenu i vrlo često se mogu pronaći po niskim cijenama. Također, mnogo udruga ili organizacija prodaje promotivne platnene vrećice te na taj način osigurava dio svojih izvora financiranja, zašto ih ne kupiti i pritom učiniti dobro djelo?

Autor : Behija Salkić

Objavljeno 4.1.2013. na portalu biologija.com.hr.

Vezane teme

Torba The Power of Compassion [ 27.41 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting