Mračna priča - foie gras

| More

Francuska nosi većinu svjetske proizvodnje pačje i guščje jetre (foie gras), što iznosi 10.000 tona - pri čemu se jetra gusaka i pataka groteskno povećava okrutnim prisilnim hranjenjem. Ali nehumano prisilno hranjenje provodi se i na američkim farmama - u New Yorku i Californiji.

Najbeskrupuloznija okrutnost

1991. godine PETA je istražila proizvodnju pačje jetre u Commonwealth Enterprises, tvrtki koja je smještena u njujorškoj četvrti Catskills. Unatoč tome što su djelatnici Commonwealtha više puta izjavili kako pačju jetru proizvode bez prisilnog hranjenja pataka, inspektori PETA-e primijetili su i dokumentirali sljedeće: Tri puta dnevno radnici su ulazili u malene odjeljke za patke u zgradi tvorničke farme. Patke su znale što im se sprema te su se naprezale da pobjegnu što dalje od ljudi. Radnici bi zgrabili jednu patku za drugom, čvrsto ih stisnuli, prisilili ih da otvore kljun i zatim bi im niz grlo gurnuli dugačku metalnu cijev, sve do želuca. Zatim bi pritisnuli pipac koji je bio pričvršćen uz svaku cijev, nakon čega bi pumpa na zračni potisak nagurala trećinu dnevnih 3-3,5 kilograma žitne smjese u želudac svake pojedine patke. Savki je radnik zadužen za prisilno hranjenje 500 ptica tri puta dnevno. Toliko pataka ugiba zato što im se želudac rasprsne od prenatrpanosti da oni radnici koji ubiju manje od 50 pataka od 'svojih' 500 dobiju bonus. Nakon četiri tjedna prisilnog hranjenja patke bivaju zaklane. Njihova je jetra 6 do 12 puta veća od normalne i izgleda kao blijeda, napuhana smjesa veličine dinje, a ne kao malen, čvrst i zdrav organ. Jedan je radnik rekao inspektorima PETA-e da u grlima nekih pataka osjeća kvržice poput tumora, koje su uzrokovane prisilnim hranjenjem. Jedna je patka imala vratnu ozljedu punu crva, koja je bila tako teška da se iz nje izlijevala voda dok je pila. Radnici obično nose patke držeći ih za vrat, zbog čega se one guše i u očaju ispuštaju izmet. Pačja jetra prodaje se kao 'delikatesa', koja do osnivanja Commonwealtha u Americi nije bila dostupna 'svježa' - već samo procesirana kao pâté de foie gras - zbog ograničenja u uvozu. Za foie gras koriste se samo muške patke - one proizvode veću jetru i smatraju se sposobnijima da izdrže četiri tjedna torture. Ženski pačići tretiraju se kao smeće - doslovce. Radnici Commonwealtha viđeni su kako ženskim pačićima pune najlonske vreće te ih zatim vežu i bacaju u kante za smeće pune kipuće vode. Preživljene su ubijali razbijajući im glave o kantu za smeće.

Što kažu stručnjaci

Veterinari koji su pogledali video istražitelja PETA-e i pročitali njihove bilješke s mjesta događaja izjavili su kako takvo prisilno hranjenje oštećuje ždrijelo i jednjak tako teško da patke nakon kraćeg vremena uopće više ne mogu same jesti; pri upotrebi jedne te iste cijevi na tolikom broju pataka bez čišćenja postoji visoki rizik od infekcije; također, postoji velika vjerojatnost da hrana uđe u pluća te uzrokuje upalu. Jedan je veterinar koji je pratio policiju prilikom racije u tvrtki Commonwealth Enterprises rekao: 'Sve su patke pokazivale znakove bolesti. Mnoge od njih nisu bile sposobne hodati ili stajati. Na nekima su se primjećivale i deformacije kljuna'. Drugi je izjavio: '(Prisilno hranjenje) može uzrokovati povrede kljuna i jednjaka. ... Ptice izgledaju bolesno; oči su im mutne, a perje neuredno'. Treći je veterinar u pratnji policije primijetio da 'nijedna od pataka nije nastojala urediti perje. Samo patke koje ozbiljno pate od stresa ili bolesti dopustit će da im perje propadne do onakve mjere kao što smo to vidjeli na video vrpci'. Patolog iz Ureda za zaštitu životinja države New York, koji je pregledao patke iz Commonwealtha, izjavio je: 'Da se ovako nešto događa psima, tome bi se odmah stalo na kraj'. Izrazio je svoj užas pri pogledu na njihovu 'strašno uvećanu jetru, koja je proizvod prisilnog pretrpavanja hranom (jetra lako puca i pri manjoj traumi)' te na 'izranjavanu jetru s izlijevom krvi u trbušnu šupljinu', koju je zamijetio kod jedne patke. 'Takav uzgoj i postupak s pticama prelazi granice prihvatljivih normi poljoprivrede i zdravorazumskog postupanja sa životinjama'. Brojni veterinari New Yorka potpisali su izjavu da bi trebalo zabraniti proizvodnju guščje i pačje jetre, budući da ona nije ništa drugo do ozbiljna jetrena bolest, naime hepatitička lipidoza: 'Životinje se u tim uvjetima osjećaju krajnje bolesno. Proizvodnja guščje i pačje paštete je po definiciji čisti slučaj okrutnosti prema životinjama'. Nobelovac i stručnjak za guske Konrad Lorenz zamoljen je da pročita Europskom parlamentu izvješće kojim se promiče proizvodnja guščje jetre. Lorenz je odbio, izjavivši da se 'zajapurio od bijesa' dok je čitao izvješće. 'Moj stav prema 'mišljenju stručnjaka' koje dopušta daljnje nasilno debljanje gusaka može se izraziti u nekoliko riječi: to 'mišljenju stručnjaka' je sramota za cijelu Europu'.

Pâté de Folie

Foie gras i pâté de foie gras mogu uzrokovati zdravstvene smetnje i bolesti kod ljudi kao što to čine kod nesretnih ptica koje ih u mukama proizvode. Foie gras sadrži 85 posto kalorija iz masti - više nego dvostruko u odnosu na hamburger! Kardiolog David T. Nash ističe: 'Ta je mast uglavnom palmitička kiselina, zasićena mast za koju je poznato da povećava kolesterol'.

Što vi možete učiniti

Nemojte kupovati foie gras ili bilo koji proizvod na njegovoj osnovi. Zatražite od restorana i trgovina koje prodaju foie gras da odmah obustave prodaju i umjesto toga ponude vegetarijansku paštetu. Podržite zakon kojim se zabranjuje prisilno hranjenje.

Reference

Vezane teme

Foie gras [ 24.17 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting