Konjički 'sport' - legalizirano nasilje prema konjima

| More

Konjički 'sport' je okrutna ljudska aktivnost koja ubija i sakati stotine tisuća konja svake godine - iz puke razonode i zabave. Gotovo sve povezano s konjičkim 'sportom' doživotna je tortura za konja.

Kontrola i nanošenje boli putem 'žvale'

'Sportaši' u konjičkom 'sportu' upravo putem nanošenja boli kontroliraju konje (dr.vet.med. Hiltrud Strasser, Njemačka). Glavni instrument za nanošenje boli i uspostavljanje kontrole nad konjem naziva se 'žvala'. To je instrument koji se stavlja konju u usta, u prostor ispred pretkutnjaka, gdje žvala vrši pritisak na jezik, nepce, donju čeljust konja i živce u ustima konja. Djelovanje 'žvale' drastično se povećava trzanjem, povlačenjem i/ili izmjeničnim potezanjem desnog i lijevog dizgina, tzv. piljenjem, što je uobičajena i javna praksa u konjičkom 'sportu' svugdje u svijetu, od amatera do Olimpijskih šampiona.

Izmjerena sila kojom 'žvala' udara u ustima konja izravno po nezaštićenom trigeminalnom živcu na donjoj čeljusti iznosi od 100-150 kilograma po kvadratnom centimetru u slučaju 'blagog' trzaja ruku jahača, pa sve do 300 kilograma po kvadratnom centimetru kod jakog trzaja. Znanstvenim jezikom, efekt koji 'žvala' izaziva naziva se neurokranijalni šok. Samo za ilustraciju intenziteta neurokranijanog šoka - on kod ljudi izaziva kratkotrajno, ali trenutno sljepilo!

Osim neurokranijalnog šoka, 'žvala' konju lomi zube, ozljeđuje meka tkiva i pritom nanosi veliku bol (Isabella Colloredo – Mannsfeld, spec. vet. stomatologije iz Austrije). Upravo je zbog toga vađenje zdravih zubi koji smetaju 'žvali' u ustima konja postala rutinska praksa, iako je poznato da takvo narušavanje integriteta dentalne arkade ubrzo dovodi do bolesti gastrointestinalnog trakta konja pa čak i sa smrtnom posljedicom.

Ponekad se umjesto 'žvale' koristi ništa manje okrutan pritisak i poluga na nosnu kost konja, pomoću tzv, hackamoora s kojim jahač barata slično kao i sa 'žvalom'. Mehanički hakamur može konju slomiti nos!

Jedna disciplina konjičkoga 'sporta', tzv. 'dresurno jahanje' zahtjeva od konja da njegova glava bude u položaju okomito na tlo, što bi trebalo biti znak kvalitete u načinu kretanja konja. No, 'žvala' jahačima omogućuje prisilno i dugotrajno pozicioniranje glave konja u željeni položaj, što za posljedicu ima djelomično ili potpuno gnječenje žlijezda slinovnica (tj. parotidnih žlijezda) smještenih u vratu odmah ispod lubanje konja te prenaprezanje i oštećivanje tzv. atloocipitalnih1 membrana koje štite leđnu moždinu na spoju lubanje i vratne kralježnice. Oba oštećenja prisutna su kod svake izvršene obdukcije svakog dresurnog konja.

'Žvala' uslijed siline udaraca po čeljusti konja izaziva promjene i na kostima donje čeljusti (drobljenje kosti i okoštavanje).

Prof. dr. sc. Robert Cook2, dr. vet. med. (Massachusetts, SAD) u svojim istraživanjima od 1952. godine dokumentirao je preko STOTINU znakova koji indiciraju na probleme u ponašanju konja uzrokovane 'žvalom'. Jedan od tih znakova je i krvarenje iz pluća konja (tzv. hemoragija), koja nastaje kao posljedica blokiranja zračnih puteva i povećanja brzine protoka zraka kroz sužene zračne puteve uslijed čega dolazi do povećanja pritiska u plućima. Krvarenje iz pluća prisutno je kod 99% do 100% trkaćih konja. Ukratko, na kraju svojih opsežnih istraživanja dr. sc. Cook zaključuje da 'žvala' traumatizira konje, uzrokuje bol i ometa fiziološke procese u organizmu konja. Rezultati njegovih istraživanja nikada nisu dovedeni u pitanje niti su opovrgnuti!

Izmjereni pritisak 'žvale' na jezik konja iznosi od 100 kg po kvadratnom centimetru (kod normalne napetosti dizgina, tzv. 'kontakta') pa sve do 300 kilograma po kvadratnom centimetru (u slučaju trzaja na dizgin). Mnogim konjima iskorištavanima za utrke jezik se uzicom veže za donju čeljust, kako bi ih se onemogućilo u eventualnom pokušaju izbjegavanja ili odupiranja bolnom pritisku 'žvale'.

Udaranje konja

Odmah poslije učinaka 'žvale' dolazi udaranje konja...

100% 'sportaša' jahača bez prikrivanja udara konja koji odbije poslušnost. U konjičkom 'sportu' razvijen je cijeli sustav udaranja konja.

Silina udara standardnog biča (tzv. 'korbača') u utrkama konja i u preponskom jahanju za fizičku posljedicu ima: odvajanje unutarnjih tkiva kod konja, gnječenje i odvajanje potkožnog masnog tkiva, kidanje mišića, lokalizirano kidanje mišićnog tkiva i kidanje krvnih žila.

Izmjereni intenzitet udarca 'korbača' iznosi od 19 do 30 kg/cm2, a prema službenim statistikama, tijekom jedne utrke konj primi od 12 do 45 takvih udaraca.

Nadalje, uslijed jahanja stradavaju i leđa konja. Zbog dugotrajne izloženosti težini jahača dolazi do ometanja mikrocirkulacije (tj. prekida mikrocirkulacije krvi i limfe uslijed stalnog pritiska) u leđnom mišićnom tkivu, tzv. 'efekt kompresije'. Deformacije tkiva u leđima konja počinju već nakon 12-15 minuta izloženosti težini jahača, a nakon 30 minuta prisutna je bol. Sve iznad 30 minuta dovodi do trauma tkiva, tj. do djelomične ili kompletne distrofije mišića, pa je tako distrofija trapezoidnog mišića uobičajena za 'sportske' konje (uočljivo je udubljenje iza grebena konja, tj. vizualno je greben konja vrlo izražen).

Paradoksalno je da je sva oprema za mučenje konja koja se danas koristi u konjičkom sportu odobrena od strane najvišeg nivoa Međunarodnog saveza za konjički sport (FEI) – odobrena, regulirana i katalogizirana!

'Zamislite da se cijeli vaš život sastoji samo od bolnih osjećaja različitih samo po stupnju i trajanju. U svakom vašem danu postoje samo tri realnosti. Očekivanje boli. Sjećanje na bol. Osjećanje boli.' (A. Nevzorov, NHE) - To je realnost 'sportskog' konja.

Parazitiranje na sposobnostima drugog živog bića i osvajanje nagrada kroz nasilnu i javnu prinudu konja diskreditiraju sport i obezvređuju napore pravih sportaša koji testiraju granice vlastitih sposobnosti i vještina. Konjički 'sport' nanosi moralnu štetu djeci, čije mentalno zdravlje je ugroženo dok sudjeluju u takvim 'sportskim aktivnostima' koje okrutan odnos prema drugom živom biću smatraju normalnim. (NHE)

Martina Juriša

_____________________

1Atlo-ocipitalne membrane = membrane koje premošćuju prvi vratni kralježak ( lat. Atlas, nosač) i lubanju, tj. ispupčenje u bazi lubanje (lat. Os occipitis )

2Autor knjige 'Metal in The Mouth – The Abussive Effects of Bitted Bridles

Vezane teme

Utrke konja, Foto-Filip Brala [ 75.34 Kb ]Utrke konja, Izvor: guim.co.uk.-the Palio horse race [ 73.33 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting