28.08.05. Beagleovi opet zajedno

| More

Prijatelji životinja najavljuju susret pasa beagleova s Veterinarskog fakulteta

Nakon što je prošlo mjesec dana od njihova udomljenja psi beaglovi su opet zajedno, ali sada na slobodi sa svojim skrbnicima.

Uživajući u brizi svojih obitelji na zajedničkom su druženju u nedjelju, 28. kolovoza 2005., s početkom u 14:30 sati, kod glavnog ulaza parka Maksimir.

Usprkos tome što su psi izbjegli nastavak pokusa i smrt, iskustva udomitelja govore da su psi prošli brojne traume. Udomiteljica Binke, ženkice beaglea sa slomljenom nogom i bez jednog oka javila nam je kako je doznala da je oko izvađeno na Veterinarskom fakultetu, dakle, za vrijeme trajanja karantene od 21 dana, kada su psima polomljene kosti.

Gotovo svi psi imaju kronične neliječene upale uha, zbog čega su mnogi još sada pod terapijom, iako je prošlo više od mjesec dana od udomljenja.

U trenutku udomljenja dva su psa imala fimozu - bolnu upalu kožice penisa, jedna kujica je imala krvav vršak repa, neki su psi po sebi imali ogrebotine i ožiljke. Sve su rane i bolesti zanemarivane i neliječene, čak i one najjednostavnije, koje nisu zahtijevale veliku veterinarsku skrb. Također, veterinarski inspektor nije na to reagirao.

Iako se većina pasa odlično oporavlja, pokazuju, sada sve manje, ukočenost i strah od glasnih zvukova, sirena, automobila, bijelih kuta, naglih pokreta i otvaranja ulaznih vrata te hodanja po travi, na koju očito nisu navikli. Neki se trzaju i cvile u snu.

Svi su psi u trenutku udomljenja bili pothranjeni, s obzirom da im je težina bila između 4 i 10 kg, a prosječna težina odraslog beaglea je između 10 i 18 kg, što znači da ih se hranilo tek toliko da prežive. Nisu znali piti vodu, a moralo ih se učiti i hodanju po stubama. Jedan pas još uvijek pri izlascima iz stana reagira prestravljeno nekontrolirano obavljajući nuždu od silnog straha.

Psi su smješteni kod brižnih udomitelja s kojima smo u stalnom kontaktu, vidno se oporavljaju, reagiraju pozitivno na glazbu, maženje i dodire, tako da vjerujemo kako će uspješno prevladati strahove.

Udruga Prijatelji životinja podiže privatnu tužbu protiv Slobodana Vukićevića i Antuna Brkića, koji se prema našim saznanjima od 1. rujna 2005. vraća na posao na Veterinarskom fakultetu, bez obzira na suspenziju. Udruga je zatražila i smjenu veterinarskog inspektora Željka Devčića te inspekciju rada veterinarskog inspektora Tomislava Perokovića, a zatražila je i reviziju svih riješenja za obavljanje pokusa na životinjama.

Također, nastavit će s edukacijom građana o problemu vivisekcije odnosno testiranja na životinjama, promoviranju alternativnih metoda u obrazovnim institucijama te upućivanje na kupnju proizvoda koji nisu testirani na životinjama.

Beagleovi opet zajedno 1Beagleovi opet zajedno 3Beagleovi opet zajedno 4Beagleovi opet zajedno 2Beagleovi opet zajedno 6Beagleovi opet zajedno 5

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting