16.05.09. P&G odgovoran za mučenje životinja

| More

Na dan predizborne šutnje Prijatelji životinja ne šute već pozivaju na bojkot zbog mučenja životinja u laboratorijima

- Obilježavanje Svjetskog dana bojkota Proctera & Gamblea

Usprkos postojanju brojnih metoda koje ne uključuju životinje kojima je do sada već preko 8000 kozmetičkih sastojaka testirano i pušteno u prodaju kao bezopasno za ljudsko zdravlje, tvrtka Procter & Gamble (P&G) zbog profita nastavlja užasna testiranja na životinjama. P&G s više od 250 robnih marki, odgovoran je za mučenje i smrt tisuća životinja godišnje, žrtava bolnih, zastarjelih i potpuno nepotrebnih testiranja kozmetike, sredstava za čišćenje i hrane za kućne životinje.

Želeći skrenuti pozornost na neetičke prakse ove multinacionalne kompanije, Prijatelji životinja će u vrijeme predizborne šutnje u subotu 16. svibnja pozivati građane da ne ostanu nijemi na patnju životinja već da bojkotiraju sve proizvode P&G-a i ostalih tvrtki koje vrše testiranja na životinjama.

Na informativnom štandu postavljenom u Varšavskoj ulici kod Trga Petra Preradovića u Zagrebu na Svjetski dan bojkota Proctera & Gamblea aktivisti Prijatelja životinja dijelit će najnoviju 'crno-bijelu listu' s popisom tvrtki koje svoje proizvode i njihove sastojke (ne) testiraju na životinjama. Istoga dana informativni štand Prijatelja životinja bit će postavljen i u centru Dugog Sela.

Kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) udruga Prijatelji životinja predstavlja i Humani standard kozmetike (Humane Cosmetics Standard - HCS). Tvrtke koje su pod HCS standardom pristale su na redovnu reviziju kako bi dokazale da u svom radu ne toleriraju korištenje životinja, njihovo mučenje i ubijanje zbog testiranja sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda. Tvrtke koje zadovoljavaju HCS standard i čiji su proizvodi dostupni na hrvatskom tržištu posebno su naznačene na 'bijeloj listi', a više informacija svi zainteresirani mogu dobiti na www.hr.eceae.org.

Procter & Gamble i dalje rutinski truje i ubija tisuće životinja svake godine te odbija prestati testiranja na životinjama, usprkos činjenici da takva testiranja nisu zakonski obvezna, da su takva testiranja za određene sastojke proizvoda već obavljena i da postoje pouzdanije metode testiranja koje koriste stotine etičkih tvrtki.

U testiranjima se nagrizajuće kemikalije ulijevaju životinjama u oči i nanose na izbrijanu kožu. Žrtve pokusa stavljene u sputavajuće sprave, ponekad u pokušaju da izbjegnu bol mogu slomiti vrat ili ozlijediti leđa. One koje prežive koriste se u dodatnim bolnim testovima, dok konačno ne budu ubijene. Najčešće reakcije su otekline, upale, sljepoća, crvenilo, infekcije, razne vrste krvarenja - iz nosa, očiju i usne šupljine, bolna smrt u agoniji. 'Znanstvenici' Proctera & Gamblea često ne daju životinjama nikakva sredstva za ublažavanje bolova.

Procter & Gamble troši milijune dolara kako bi se promovirao kao odgovorna i brižna kompanija i tvrdi kako je vodeća tvrtka u razvoju metoda testiranja koje ne uključuju životinje. No, o prioritetima ove tvrtke najbolje govori činjenica da P&G u manje od pet dana potroši više novaca novca za vlastitu promidžbu nego što tvrdi da je u 14 godina potrošio na razvoj alternativa bolnim i smrtonosnim pokusima na životinjama.

Hrvatskim zakonom o zaštiti životinja zabranjeni su pokusi na životinjama u svrhu kozmetike i kozmetičkih sastojaka te sredstava za čišćenje. Danska i Švedska zabranile su i prodaju kozmetike koja sadrži sastojke testirane na životinjama, a takva odredba u Europskoj uniji trebala bi stupiti na snagu 2013. godine.

Prijatelji životinja pozivaju građane da povodom Svjetskog dana bojkota Proctera & Gamblea, postanu savjesni potrošači i ne kupuju proizvode tvrtki koje još nisu odbacile i osudile pokuse na životinjama. Odabirom proizvoda koji – kao i njihovi sastojci – nisu testirani na životinjama, ne sudjeluje se u okrutnosti nad životinjama te pokazuje Procteru & Gambleu i ostalim neetičkim proizvođačima da se mučenje i ubijanje životinja zbog profita neće tolerirati.

Zagreb

Svjetski dan bojkota P&G-a Zagreb [ 116.67 Kb ]
Svjetski dan bojkota P&G-a Zagreb 2 [ 100.58 Kb ]

Dugo Selo

Svjetski dan bojkota P&G-a Dugo Selo [ 122.48 Kb ]
Svjetski dan bojkota P&G-a Dugo Selo 2 [ 123.11 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting