19.07.13. Botoks ubija životinje!

| More

Prijatelji životinja upozoravaju na ubijanje životinja radi izglađivanja bora na licu

- 21. srpnja - Dan borbe protiv pokusa na životinjama, obljetnica oslobođenja biglova; Tjedan edukacije o botoksu

Prijatelji životinja pozivaju javnost na obilježavanje Dana borbe protiv pokusa na životinjama 21. srpnja, obljetnice oslobođenja biglova od pokusa na Veterinarskom fakultetu. Također, kao članovi Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), koju je osnovala organizacija British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV), pridružuju se Tjednu educiranja javnosti o pokusima na životinjama zbog proizvodnje i korištenja botoksa, koji BUAV organizira od 22. do 27. srpnja 2013. Organizacije za prava životinja diljem Europe obilježit će taj tjedan.

U pozadini testiranja botoksa skrivaju se bol i smrt tisuća životinja koje su izložene velikoj patnji radi kratkotrajnog izravnavanja bora. Životinje umiru u stravičnim mukama u ozloglašenom i iznimno bolnom testu otrovnosti, LD50 testu, koji je u mnogim državama zabranjen i smatran neznanstvenim i od samih znanstvenika. U njemu se skupinama životinja prisilnim hranjenjem, injekcijom ili inhalacijom daju različite doze otrova sve dok 50 posto životinja ne umre, kako bi se ustanovila smrtonosna doza.

Za testiranje botoksa grupi životinja standardno se ubrizgavaju različite doze botoksa u trbušnu šupljinu. Životinje su izložene strašnoj boli, trpe progresivnu paralizu, posrću i zanose se s jedne strane na drugu sve dok ne prestanu hodati. Neke se suočavaju sa snažnim problemom disanja prije nego što nakon tri ili četiri dana patnji ne umru od gušenja. Za testiranje serije proizvoda na bazi toksina botulina koristi se otprilike 100 životinja, odnosno 100.000 do 300.000 godišnje diljem svijeta, s tendencijom porasta. Stravično je što se svaka nova serija botoksa zasebno testira na životinjama, pa se tako žrtve 'ljepote' broje u stotinama tisuća bolnih umiranja.

Tretmani botoksom, nervnim otrovom koji se u velikim količinama koristi i u kozmetičke svrhe, sve češće su prisutni i u Hrvatskoj. Prvotno zamišljen kao sredstvo za tretiranje nekih medicinskih problema, botoks je postao popularan ponajprije zbog izravnjavanja bora. Paradoksalno je da tretman botoksom ne samo da ima kratkoročne učinke na postojeće bore, već uzrokuje stvaranje novih bora i tako se stvara začaran krug neprestanog stradavanja životinja u testiranju botoksa. Tako se proizvod koji se u velikoj mjeri koristi u kozmetičke svrhe testira na životinjama iako su testiranja u te svrhe zabranjena.

Prijatelji životinja pozivaju na nekorištenje botoksa dok ne prestanu testiranja na životinjama, kao i na kupnju proizvoda koji su učinkovitiji i, što je još važnije, etičniji jer nisu testirani na životinjama. Kako bi informirali i potaknuli javnost na kupovinu proizvoda tvrtki s tzv. bijele liste, koje ne testiraju na životinjama, Prijatelji životinja objavili su novi edukativni letak koji će dijeliti na svojim informativnim štandovima i javnim akcijama.

Više informacija o botoksu i bijela lista tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama nalaze se na sljedećim linkovima:

Bijela lista
Testiranje botoksa na životinjama
Zbog botoksa miševima lome kralježnice
Botoks ubija i ljude!

letak vivisekcija1 [ 374.94 Kb ]letak vivisekcija2 [ 390.59 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting