21.07.08. Za zabranu pokusa na primatima

| More

Akcijom u Splitu, Prijatelji životinja obilježavaju Dan borbe protiv pokusa na životinjama

- Na treću obljetnicu oslobađanja beagleova, Prijatelji životinja nastavljaju obilježavanje Dana borbe protiv pokusa na životinjama

Nakon što su 32 psa pasmine beagle spašena od pokusa na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu 21. srpnja 2005. godine, udruga Prijatelji životinja pokrenula je obilježavanje Dana borbe protiv pokusa na životinjama. Ove godine Dan borbe protiv pokusa na životinjama posvećen je primatima i golemim naporima diljem Europske unije koja nastoji pokuse na svim ne-ljudskim primatima staviti izvan zakona.

Akcija 'Za zabranu pokusa na primatima' održat će se u ponedjeljak 21. srpnja u 12 sati u Splitu u Marmontovoj ulici. Ovom akcijom, tijekom koje će dvoje primata zatočena u kavezu, Prijatelji životinja skrenut će pozornost na patnje životinja u moralno neobranjivoj i znanstveno upitnoj praksi podvrgavanja primata bolnim i invazivnim pokusima te pozvati hrvatsku javnost, političare i nadležne organe vlasti da u skladu s nastojanjima unutar Europske unije donesu zabranu pokusa na svim primatima.

Gotovo 80 posto građana Europe koji su odgovorili na upite Europske komisije u svezi revizije Direktive o laboratorijskim životinjama 86/609 izjasnilo se da smatraju korištenje majmuna u pokusima neprihvatljivim. U ovu sveeuropsku kampanju uključile su se i brojne organizacije i udruge za zaštitu i prava životinja, znanstvenici, liječnici zainteresirani za dobrobit ljudi, vodeća europska dobrotvorna ustanova za medicinska istraživanja bez uporabe životinja Dr. Hadwen Trust ali i sve veći broj političara i zastupnika u Europskom parlamentu.

Udruga Prijatelji životinja već je prošle godine podnijela zahtjev nadležnom ministarstvu za zakonsku zabranu pokusa na primatima. Prema nezavisnom istraživanju javnog mnijenja hrvatskih građana 73 posto anketiranih želi zabraniti pokuse na životinjama jer ih smatra neetičnim.

I dok se u Hrvatskoj još uvijek čeka na ozakonjenje zabrane pokusa na primatima, zastupnici španjolskog parlamenta dali su potporu pravima velikih majmuna na život i slobodu. To je prvi put da neko nacionalno zakonodavstvo takva prava daje bićima koja nisu ljudi. Nova rezolucija koja majmunima daje 'ljudska' prava ima međustranačku, tj. potporu većine zastupnika, te se očekuje da će postati zakon. Stoga se vlada već posvetila ažuriranju propisa kojima će se u roku od godinu dana u Španjolskoj zabraniti pokusi opasni za majmune.

Više od 10.000 majmuna koristi se u europskim laboratorijima svake godine, a oko 1000 majmuna je ugrabljeno iz divljine.

Prijatelji životinja pozivaju na potpisivanje peticije za zabranu pokusa na primatima u Republici Hrvatskoj. Peticija se može potpisati ovdje.

Za zabranu pokusa na primatima [ 128.79 Kb ]Za zabranu pokusa na primatima2 [ 129.52 Kb ]Za zabranu pokusa na primatima3 [ 129.73 Kb ]Za zabranu pokusa na primatima4 [ 191.22 Kb ]Za zabranu pokusa na primatima5 [ 120.40 Kb ]Za zabranu pokusa na primatima6 [ 129.88 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting