21.04.05. Max Factor šminka krvavo

| More

Nakon akcije 'Ariel pere krvavo' Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana zaštite laboratorijskih životinja ponovno pozivaju građane da ne kupuju proizvode koji su testirani na životinjama

Usprkos postojanju brojnih alternativnih metoda kojima je do sada već 8000 kozmetičkih sastojaka testirano i pušteno u prodaju kao bezopasno za ljudsko zdravlje, zbog profita neetičkih tvrtki i dalje se svake godine oko 38.000 životinja u Europi te milijuni diljem svijeta izlažu užasima diskutabilnih testova kozmetičkih proizvoda ili njihovih sastojaka.

Stoga će u četvrtak, 21. travnja 2004., u 12 sati, aktivistice udruge Prijatelji životinja prošetati našminkane 'krvavo' Trgom bana J. Jelacica kako bi pokazale svu okrutnost koja se krije iza testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama.

Jasnom porukom i 'krvavom' šminkom aktivistice Prijatelja životinja upozoravat će građan(k)e da čine odabir prigodom kupovanja kozmetike koristeći se tzv. crno-bijelom listom proizvođača koji svoje kozmetičke linije (ne) testiraju na životinjama te ih pozivati da koriste samo kozmetiku koja je 'cruelty free'.

Kozmetika koja je testirana na životinjama ne može uljepšati ni jednu osobu koja drži i do svoje unutarnje ljepote i čiste savjesti.

Većina svih testiranja radi se u svrhu ispitivanja kozmetičkih proizvoda. Zečevi, zamorci, štakori, miševi, psi i mačke truju se ili im se nanose razne kemikalije na tijelo. Najčešće reakcije su trzavica, povraćanje, paraliza i razne vrste krvarenja - iz nosa, očiju i usne šupljine. Rane su užasne, bol nepodnošljiva.

Ne postoji zakonska obveza testiranja proizvoda na životinjama - testiranja na životinjama štite samo proizvođače, a ne i konzumente, no za njih je to jednostavan način da ispune pravnu obvezu i da se zaštite od mogućih sudskih tužbi.

Etičke tvrtke odbacuju torturu nad životinjama testirajući svoje proizvode nekima od brojnih alternativnih metoda. One ne testiraju svoje proizvode na životinjama te iz dana u dan potiskuju tvrtke koje ne žele preuzeti punu odgovornost za kvalitetu proizvoda pritom zadajući strahovitu patnju životinjama.

Austrija, Nizozemska, Njemačka i Belgija već su zabranile testiranje kozmetike na životinjama, a Danska i Švedska zabranile su prodaju kozmetike koja sadrži sastojke testirane na životinjama. Europski parlament donio je odluku kojim se od 2009. u zemljama Europske unije zabranjuje većina testiranja kozmetike na životinjama kao i prodaja u EU kozmetike koja je drugdje testirana na životinjama.

Procter & Gamble trenutno ima 16 proizvoda koji zarađuju više od milijardu dolara te još 10 proizvoda čija se prodaja kreće između 500 milijuna i milijardu dolara. Prijatelji životinjama pozivaju svakog pojedinca da odabirom proizvoda koji nisu testirani na životinjama i bojkotiranjem onih koji još uvijek vrše užasne pokuse, pokažu Procteru & Gambleu i ostalim neetičkim proizvođačima da neće više tolerirati mučenje i ubijanje životinja zbog profita.

Svatko od nas ima izbor i moć da utječe na promjenu politike testiranja tvrtki bojkotom nepoželjnih proizvoda i poticanjem proizvodnje kozmetike kojom se ne uzrokuje patnja i smrt životinja. Zato Prijatelji životinja pozivaju građane da povodom Svjetskog dana zaštite laboratorijskih životinja, postanu savjesni potrošaći i ne kupuju kozmetiku koja je testirana na životinjama.

Max Factor 5Max Factor 4Max Factor 1Max Factor 3Max Factor 2

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting