11.03.13. Europska unija bez kozmetike testirane na životinjama!

| More

Prijatelji životinja pozdravljaju povijesnu pobjedu u bitci za životinje koje stradavaju zbog pokusa

- 11. ožujka 2013: proslava europske zabrane predstavljanjem brošure 'Kritički osvrt na pokuse na životinjama'

Europa je rekla konačno NE okrutnoj kozmetici! Još 1992. Europski parlament glasao je za završetak testiranja kozmetike na životinjama. No, ponajviše zbog žestokog protivljenja moćnog lobija kozmetičke industrije, zabrana je godinama odgađana. Prije četiri godine postalo je ilegalno testirati kozmetičke sastojke na životinjama, ali uz izuzetke.

Potpuna zabrana prodaje kozmetike testirane na životinjama u Europskoj uniji stupa na snagu 11. ožujka 2013.

Time se u zemljama EU zabranjuju uvoz i prodaja kozmetičkih proizvoda i sastojaka testiranih na životinjama, a svatko tko želi prodavati nove kozmetičke proizvode i sastojke u EU ne smije ih testirati na životinjama bilo gdje u svijetu.

Udruga Prijatelji životinja, kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) koja se već 23 godine zalaže za prestanak testiranja na životinjama, ponosna je zbog ove povijesne pobjede koja dokazuje da su pokusi na životinjama nepotrebni. Na prošlotjednom sastanku ECEAE-a u Dublinu, na kojem je bila i aktivistica Prijatelja životinja, predstavnici organizacija ECEAE i BUAV (the British Union for the Abolition of Vivisection) proslavili su ovo veliko postignuće donijevši prigodnu tortu Barbari Nolan, voditeljici Predstavništva Europske komisije u Irskoj.

Prijatelji životinja pridružuju se srodnim organizacijama i građanima diljem Europe te ovaj važan datum obilježavaju predstavljanjem nove edukativne brošure 'Kritički osvrt na pokuse na životinjama' koju su napisali medicinski profesionalci i znanstvenici, a izdana je u suradnji s nakladnikom Dvostruka Duga. U brošuri se na argumentiran i intrigantan način navode razlozi zbog kojih sve veći broj znanstvenika i kliničkih specijalista osporava pokuse na životinjama na temelju dokaza o njihovoj neučinkovitosti i nepouzdanosti.

Brošura će biti poslana relevantnim pojedincima i znanstvenim institucijama kojima bi mogla koristiti u radu, a dostupna je i ovdje. Time se ujedno želi ukazati i na sljedeći korak - zabranu pokusa na životinjama u tzv. znanstvene svrhe i korištenje brojnih dostupnih zamjenskih metoda testiranja koje su pouzdanije i jeftinije od testiranja na životinjama.

U ponedjeljak, 11. ožujka 2013. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, građani će od 11 sati na štandu Prijatelja životinja moći potpisati peticiju za potpunu zabranu pokusa na primatima u Hrvatskoj, dobiti primjerak brošure, kao i bijelu listu - popis tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama. Na štandu će biti dostupan i veganski mirisni sapun Anima koji je posebno napravljen za Prijatelje životinja.

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su s ostalim europskim građanima potpisali peticiju 'Reci ne okrutnim kozmetičkim proizvodima u Europi!' i skupili 250.000 potpisa. Prošle godine ECEAE je uručila peticiju Europskom parlamentu kako bi zabrana prodaje kozmetike testirane na životinjama napokon stupila na snagu.

Europska zabrana prodaje kozmetike testirane na životinjama priznanje je znanstvene zajednice o znanstvenoj irelevantnosti pokusa na životinjama, kao i jasan dokaz da su brojne ne-životinjske metode testiranja puno učinkovitije, točnije i sigurnije za ljude od mrcvarenja i ubijanja životinja.

Izvan Europske unije, početkom ove godine i u Izraelu je stupio na snagu zakon koji zabranjuje prodaju i uvoz kozmetike i sredstava za čišćenje koji su testirani na životinjama.

Pokusi na životinjama 'radi istraživanja i razvoja kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe' još uvijek su zabranjeni i u Hrvatskoj, no izmjenom Zakona o zaštiti životinja, koja je u tijeku, ta se zabrana želi ukinuti. Time bi, ako se ne izglasa amandman, Zakon o zaštiti životinja bio unazađen, što predstavlja veliku štetu za zaštitu životinja u Hrvatskoj.

Brošura 'Kritički osvrt na pokuse na životinjama'

Bijela lista tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama

Peticija za potpunu zabranu pokusa na primatima

Europska unija bez kozmetike testirane na životinjama! [ 395.34 Kb ]

Europska unija bez kozmetike testirane na životinjama! [ 346.15 Kb ]

Europska unija bez kozmetike testirane na životinjama! [ 407.55 Kb ]

ECEAE i BUAV ispred Predstavništva Europske komisije u Dublinu [ 191.20 Kb ]

Vezane teme

No Cruel Cosmetics

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting