11.03.15. 'Očistiti' Europu od okrutnosti!

| More

Koalicija europskih udruga od EU-a traži obustavu testiranja sredstava za kućanstvo na životinjama

- Predstavnica Prijatelja životinja u Londonu za prekid testiranja na životinjama

Europska koalicija za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), čija je članica i udruga Prijatelji životinja, danas je na akciji u Londonu zatražila zabranu testiranja sredstava za čišćenje na životinjama. Članovi ECEAE-a, a među njima i predstavnica Udruge Anita Euschen, okupili su se na Parliament Squareu te, noseći krpe i metle, pokazali 'prljavu' kartu EU-a, kako bi potaknuli daljnje zakonodavne promjene.

ECEAE 11. ožujka ujedno obilježava dvogodišnjicu uspješnog završetka kampanje za prestanak testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama. Naime, u ožujku 2013. EU uvela je zabranu uvoza i prodaje kozmetičkih proizvoda testiranih na životinjama. Zabrana je uslijedila nakon snažne 20-godišnje javne i političke kampanje ECEAE-a, koja je privukla veliku pozornost javnosti i medija te podigla svjesnost i dobila potporu europskih političara i potrošača. Kampanju su svojim potpisima podržali i građani Hrvatske.

Hrvatska se već sada može ponositi Zakonom o zaštiti životinja koji zabranjuje pokuse na životinjama radi istraživanja i razvoja kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, droga i općih učinaka radijacije. Svojim svijetlim primjerom Hrvatska i Prijatelji životinja šalju jasnu poruku, apelirajući na zakonodavce da učine isto i zabrane okrutna testiranja sredstava za kućanstvo na životinjama u ostatku Europe i svijeta.

Glavna direktorica ECEAE-a Michelle Thew izjavila je: 'Silno nam je drago da su u EU-u napokon zabranjeni kozmetički proizvodi testirani na životinjama i jako smo ponosni na činjenicu da smo odigrali vodeću ulogu u tome važnom postignuću, no predstoji nam još jako puno posla. Bezbroj je kunića i drugih životinja kojima se ubrizgavaju kemikalije, koje truju plinom, hrane ih na silu i ubijaju kako bi se testirali sastojci sredstava za čišćenje u svakodnevnoj uporabi, kao što su deterdženti za suđe, osvježivači zraka i tablete za perilice suđa. Želimo da Europa pošalje poruku svjetskim vođama i zauvijek se očisti od okrutnosti time što će obustaviti testiranje sredstava za kućanstvo na životinjama'.

Etički osviješteni potrošači mogu biti sigurni da kupuju proizvode za čišćenje koji nisu testirani na životinjama ako se nalaze na listi na kojoj se nalazi već više od 600 tvrtki. Popis tvrtki dostupnih u Hrvatskoj, koje zadovoljavaju uvjete Humanog standarda kozmetike (Humane Cosmetics Standard - HCS) i Humanog standarda sredstava za čišćenje (Humane Household Products Standard – HHPS), nalazi se na sljedećem linku.

ECEAE-ina kampanja za zabranu kozmetičkih proizvoda testiranih na životinjama naišla je na golemu potporu u svojim nastojanjima da se prestane s okrutnim i nepotrebnim pokusima na životinjama, uključujući i podršku istaknutih slavnih osoba kao što su Sir Paul McCartney, Chrissie Hynde i Sienna Miller. I u Hrvatskoj su se, sudjelovanjem u kampanjama udruge Prijatelji životinja protiv pokusa na životinjama, angažirale poznate osobe kao što su Bojan Jambrošić, Ivana Radovniković i Blaženka Leib.

ECEAE objedinjuje visoku razinu stručnosti, iskustva i znanja vodećih europskih organizacija za zaštitu prava životinja, surađuje sa zastupnicima i dužnosnicima u Europskome Parlamentu, zauzima se za modernu znanost i napredno zakonodavstvo, provodi edukativne kampanje i surađuje s tvrtkama kako bi ih potaknula da odustanu od testiranja na životinjama.

Udruga Prijatelji životinja putem Bijele liste nudi informacije o tvrtkama koje zadovoljavaju HCS i HHPS-standard te poziva sve građane da pročitaju više informacija, podrže tvrtke koje ne testiraju na životinjama i tako pomognu zaustaviti okrutnost.

članovi ECEAE-a na Parliament Squareu [ 440.57 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting