01.02.07. Više od 70% Europljana protiv pokusa na primatima

| More

Objavljeni rezultati upitnika Europske komisije o pokusima na životinjama!

Nakon što su u srpnju prošle godine Prijatelji životinja pozvali hrvatsku javnost da ispuni upitnik Europske komisije, u prosincu 2006. su konačno objavljeni rezultati ispitivanja javnog mnijenja, koje je Europsko povjerenstvo provelo povodom revizije Direktive 86/609/EEC o 'Zaštiti životinja koje se koriste za svrhe ispitivanja i druge znanstvene svrhe'.

Rezultati pokazuju da je javnost protiv pokusa na primatima i na životinjama općenito te da podržava oštrije zakone kojima će se regulirati testiranje širom Europske unije!

Tako 50% ispitanika vjeruje da je razina dobrobiti i zaštite životinja koje se koriste u ispitivanjima unutar Europske unije vrlo niska. Više od 70% ispitanika vjeruje da uporaba ne-ljudskih primata u ispitivanjima 'nipošto nije' prihvatljiva. Gotovo 50% (48,9) ispitanika vjeruje da 'nipošto nije' dovoljno javno financiranje na europskoj razini za razvoj i provjeru alternativnih metoda kako bi se njima zamijenila ispitivanja na životinjama.

Ovi rezultati šalju jasnu poruku stanovnika Europske unije Povjerenstvu da žele zabranu ispitivanja na ne-ljudskim primatima, pooštrenje mjera za zaštitu životinja u laboratorijima i znatno povećanje potpore alternativnim metodama ispitivanja, koje ne uključuju životinje, u idućoj reviziji Direktive 86/609.

U skladu s većinskim javnim mnijenjem u državama članicama Europske unije, udruga Prijatelji životinja nastavit će i dalje s lobiranjem za zakonsku zabranu pokusa na primatima i u Republici Hrvatskoj.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting