23.10.12. Apel Europskoj uniji za prestanak kozmetičkih pokusa na životinjama

| More

Prijatelji životinja na službenom uručivanju peticije Europskom parlamentu u Bruxellesu

- Chrissie Hynde priključila se uručivanju peticije koju su potpisali i brojni građani Hrvatske

Skladateljica i vodeći vokal Pretendersa, dugogodišnja veganka, Chrissie Hynde, dala je svoju potporu Europskoj koaliciji za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), koaliciji udruga za zaštitu životinja među kojima su i Prijatelji životinja, i njenoj 'Reci ne okrutnim kozmetičkim proizvodima' kampanji kako bi se okončao uvoz i prodaja kozmetike koja je testirana na životinjama u Europskoj uniji. Na događaju u Bruxellesu 18. listopada, ECEAE je uručila peticiju s 250.000 potpisa Europskom parlamentu.

U svojem apelu Europskoj komisiji Chrissie Hynde je izjavila: 'Sramotno je da se životinje i nadalje podvrgava patnji u bolnim pokusima za kozmetičke proizvode koji se prodaju u EU. Podupirem ECEAE u njenoj kampanji da izbaci iz Europe kozmetiku testiranu na životinjama jednom zauvijek. Apeliram na EU komisiju da zajamči uvođenje potpune zabrane trgovine u ožujku 2013. Apeliram na Europljane da mi se pridruže u potpisivanju peticije 'Reci ne okrutnim kozmetičkim proizvodima u Europi!'

Peticiju su potpisali i drugi selebritiji kao što su Sir Paul McCartney i Morrisey, političari, kozmetičke tvrtke i građani Europe pa tako i Hrvatske.

ECEAE je ovu kampanju provela diljem Europe kako bi postigla okončanje uporabe životinja za kozmetičke proizvode, te je bila uspješna u postizanju EU zabrane za uporabom životinja u svrhu testiranja kozmetike i sredstava za njegu tijela. Međutim, kozmetičke tvrtke još uvijek smiju prodavati proizvode unutar EU koji su bili testirani na životinjama u drugim dijelovima svijeta. Zabrana uvoza i prodaje proizvoda testiranih na životinjama u EU trebala bi stupiti na snagu 2013. No, sada postoje neka očekivanja da bi došlo do izuzeća ove zabrane, koja bi dopustila da životinje i dalje pate i umiru u okrutnim kozmetičkim pokusima za proizvode koji će se prodavati u EU.

Prijatelji životinja zahvaljuju svim građanima koji su svojim potpisom podržali kampanju za zabranu prodaje kozmetike testirane na životinjama.

Još uvijek aktualna peticija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr gdje se nalazi i tzv. 'bijela lista' tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama, među kojima su među prvima istaknute one koje su zadovoljile Humani standard kozmetike (HCS).

Uručivanje peticije protiv testiranja kozmetike Europskom parlamentu [ 284.14 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting