25.04.23. Gotovo 165 000 potpisa protiv testiranja botoksa na životinjama

| More

Prijatelji životinja i ECEAE traže ukidanje monstruoznih testova radi izglađivanja bora

- U Amsterdamu održan sastanak s Europskom agencijom za lijekove

botoks [ 100.67 Kb ]

Udruga Prijatelji životinja, članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), pridružila se organizacijama za prava životinja diljem Europe prikupljanjem potpisa protiv testiranja botoksa na miševima, osobito korištenja zloglasnog testa LD50. Na sastanku prošloga tjedna u Amsterdamu, predstavnici ECEAE-a predali su 164 770 potpisa Europskoj agenciji za lijekove (EMA). Iako je nadležno Europsko ravnateljstvo za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM) ranije odbilo prihvatiti peticiju, predstavnici EMA-e na sastanku su obećali da će se ipak baviti tim pitanjem.

„Pridružili smo se pozivu EMA-i da iz europskih propisa izbriše test LD50 na miševima, koji se provodi radi izglađivanja bora na licu. Neprihvatljivo je da su osjećajne životinje i dalje podvrgnute mučnoj smrti zbog proizvoda koji se široko koristi u kozmetičke svrhe, iako metode koje se ne koriste na životinjama postoje već 12 godina”, ističu Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da se svaka pojedinačna serija botoksa testira u ozloglašenom i iznimno bolnom testu otrovnosti LD50, koji je u mnogim državama zabranjen i smatran neznanstvenim i od samih znanstvenika. Miševima se u trbušnu šupljinu ubrizgavaju različite doze botoksa kako bi se utvrdilo koja je doza smrtonosna za polovicu životinja na kojima se vrši testiranje. Životinje su izložene strašnoj boli, trpe progresivnu paralizu, posrću i zanose se s jedne na drugu stranu sve dok ne prestanu hodati. Toksin uzrokuje paralizu dišnog sustava pa se nesretne životinje, nakon nekoliko dana patnje, uguše. Procjenjuje se da je godišnje u Europi oko 400 000 miševa podvrgnuto ovom mučenju i grozomornoj smrti.

Kao članovi ECEAE-a, Prijatelji životinja traže da se test LD50 izbriše iz Europske farmakopeje, koja zahtijeva njegovo provođenje, iako je dopuštena i uporaba metoda koje nisu provedene na životinjama. Od 2011. do danas, tri najvažnija proizvođača, Allergan, Merz i Ipsen, prešla su na testiranje botoksa na stanicama zamjenjujući većinu svojih testova na životinjama. Međutim, neka ispitivanja tih tvrtki i dalje se provode na životinjama.

Prijatelji životinja pozivaju na nekorištenje botoksa dok ne prestanu testiranja na životinjama, kao i općenito na kupnju proizvoda koji su učinkovitiji i, što je još važnije, etičniji jer su veganski i nisu testirani na životinjama.

Peticija protiv testiranja botoksa na životinjama i dalje se potpisuje OVDJE, a tu se nalaze i video o testiranju botoksa te više informacija o razlozima zašto su pokusi na životinjama štetni i za ljude i za životinje.

Akcija botoks u Rijeci 3 [ 45.33 Kb ]

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting