27.07.06. Europska unija želi čuti vaše mišljenje o pokusima na životinjama!

| More

Prijatelji životinja pozivaju hrvatsku javnost da ispuni upitnik Europske komisije i izjasni se protiv pokusa na životinjama

Udruga Prijatelji životinja, članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), poziva građane Hrvatske da ispune upitnik Europske komisije za zaštitu životinja koje se koriste u pokusima te da izraze svoju zabrinutost zbog pokusa na životinjama.

Komisija je u postupku revidiranja Direktive o zaštiti životinja korištenih u pokusne i druge zdravstvene svrhe iz 1986. (Direktiva 86/609/EEC), koje treba biti dovršeno do početka sljedeće godine. Dio ovih priprema sastoji se i u konzultiranju javnosti, kako bi se uvidjelo kako javnost razmišlja o tom pitanju.

Upitnik se može ispuniti do 18.8.2006., a Prijatelji životinja pozivaju građane da se odazovu u što većem broju i izraze svoje mišljenje o pokusima na životinjama.

Komisija prepoznaje da Direktivu treba revidirati kako bi se znanstveni razvitak uvrstio u dobrobit životinja, postavilo pitanje uporabe primata i genetski modificiranih životinja te uzeo u obzir značajan javni interes o pokusima na životinjama.

No, Prijatelji životinja i ECEAE smatraju da treba učiniti znatno više, pa, između ostaloga, pozivaju i na:

Ovo je velika prigoda za sve kojima je stalo do životinja da kažu Komisiji da žele najbolju moguću zaštitu za životinje koje se koriste u pokusima. Revizija Direktive za dobrobit životinja koje se koriste u pokusima predstavlja prigodu koja se javlja jednom u generaciji kako bi se učinile značajne promjene za životinje u laboratorijima i okončala patnja i bol koju uzrokuje više od 10 milijuna pokusa koji se svake godine provode diljem Europske unije.

Snježana Klopotan, koordinatorica udruge Prijatelji životinja, izjavljuje: 'Ovdje nije riječ o poboljšavanju života životinja zatočenih u kaveze, već je cilj imati prazne kaveze. Pokusi na životinjama su nepouzdani, neetični, oni su loša znanost. Ako je Europska unija uistinu odlučna u svojoj namjeri da pokuse na životinjama svede na najmanju moguću mjeru, tada joj postavljanje jasnih ciljeva za smanjenjem neprihvatljivo visokog broja pokusa koji se trenutno provode i zamjena životinja kao pokusnih modela moraju biti prioritet.'

Prijatelji životinja predložili su Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva da u novi Zakon o zaštiti životinja uvrsti zabranu pokusa na primatima, no Ministarstvo taj prijedlog nije prihvatilo.

Izravan link na upitnik Europske komisije: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=experimentalanimals.

Vezane teme

Pokus na majmunu 1 [ 14.27 Kb ]Pokus na majmunu 2 [ 8.98 Kb ]Pokus na mišu [ 15.31 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting