07.02.05. IAMS - stručnjak marketinške obmane!

| More

Ponovna reakcija Prijatelja životinja na Iamsovu akciju dijeljenja hrane udrugama za zaštitu pasa

Pozivajući se na međunarodno koordinirane akcije koje su Prijatelji životinja ostvarili u suradnji s najvećom svjetskom organizacijom za prava životinja PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) i to 01. prosinca 2003. i 06. studenog 2004., još jednom bismo, kao nažalost jedina hrvatska udruga koja je digla glas protiv zlostavljanja pasa i mačaka u Iamsovim laboratorijima, željeli skrenuti pozornost na 'bolni postupak proizvodnje' Iams i Eukanuba hrane za kućne životinje.

U našim ranijim priopćenjima za medije tako smo već izvijestili da je dosadašnje PETA-ino istraživanje Iamsovih laboratorija otkrilo kako su, između ostaloga, prestravljenim nesocijaliziranim psima, neliječenih infekcija uha i ozlijeđenih šapa, kirurški odstranjene glasnice kako ne bi mogli lajati te su prisilno hranjeni biljnim uljem kroz cjevčicu koja im je umetnuta u grlo, dok su žive mačiće bacali u kanalizacijski odvod.

Kao rezultat ove velike međunarodne kampanje potkrijepljene video snimkama i fotografijama (dostupnima na www.iamscruelty.com) Iams je objavio da će prestati surađivati sa sveučilištima i privatnim laboratorijima za testiranje hrane za životinje te da će unutar dvije godine sve testove preseliti i provoditi isključivo u vlastitim postrojenjima u Daytonu, da će više testirati u domaćinstvima i azilima za životinje te potražiti još ne-laboratorijskih rješenja.

No, iako je još 1999. Iams objavio da više neće ubijati životinje nakon završetka eksperimenata, u sadašnjoj Iamsovoj istraživačkoj studiji na Sveučilištu Auburn 80 do 120 kuja stare životne dobi je oplođeno i ubijaju ih nakon što njihovi psići prestanu sisati. Također, Iams i dalje:

Već godinama Iams iskorištava slabu financijsku situaciju utočišta za pse pomažući im financijski i/ili donacijama besplatne hrane ili pak prodajom hrane po sniženim cijenama, tako 'kupujući' potporu tih organizacija koje bi najvjerojatnije odbile surađivati s Iamsom kad bi bile upoznate s Iamsovim okrutnim pokusima na životinjama.

Sve više skloništa diljem svijeta čine etičan izbor i odbijaju Iamsovu hranu koristeći hranu proizvođača koji svoje proizvode ne testiraju na životinjama. Više od stotinu skloništa, utočišta za kućne životinje i udruga koje se bave zaštitom i dobrobiti životinja u ovom trenutku donijele su etičku odluku bojkotiranja Iamsa sve dok ova kompanija ne prestane vršiti pokuse na životinjama, koji zakonom uopće nisu obvezni.

Vidljivo je da je Iams počeo primjenjivati istu taktiku i s hrvatskim udrugama koji se bave zaštitom pasa kojima je donirao hranu. Prijatelji životinja ne osuđuju udruge koje su donaciju primile i razumiju koliko im je takva donacija potrebna, no upozoravaju javnost na marketinšku obmanu Iamsa i pokušaj da se trivijaliziraju testiranja na životinjama koje provode u 'nekim tamo dalekim američkim laboratorijima'.

Udruga Prijatelji životinja neće reagirati na izjave od strane pojedinih udruga za zaštitu pasa, a kao edukativna udruga svojim volonterskim snagama nastavit će raditi na kampanjama koje upozoravaju na zlostavljanje životinja na svim područjima ljudskog djelovanja, kao i na kampanjama za poboljšavanja hrvatskih zakona koji se tiču kućnih, domaćih i divljih životinja.

Stoga Prijatelji životinja najavljuju glasan prosvjed protiv ubijanja životinja za krzno koji će se održati već ove subote, 12. veljače 2005. s početkom u 11 sati ispred HNK, a na kojeg su pozvani svi etički i ekološki osviješteni građani.

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting