31.03.06. Koalicijom protiv vivisekcije

| More

Udruga Prijatelji životinja postala članicom Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama

Nakon prošlogodišnje afere zbog ilegalnih radnji na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, koje su još uvijek predmet istrage Općinskog državnog odvjetništva, a što je rezultiralo prekidom pokusa na 32 psa pasmine beagle i njihovim udomljavanjem, u Hrvatskoj se otvorilo pitanje manjkavosti zakonske regulative i nedostatka kontrole nad pokusima koji se obavljaju na životinjama. Prema podacima objavljenima 2001. u medijima, u Hrvatskoj se godišnje za pokuse koristi preko 20.000 životinja (miševa, štakora, kunića, pasa, mačaka, tzv. farmskih životinja i drugih), no stvarna brojka vjerojatno je znatno veća.

Zahvaljujući dosadašnjem radu na razotkrivanju besmislenosti i nepotrebnosti pokusa na životinjama te educiranju javnosti o mučenjima životinja uime ljepote i znanosti, udruga Prijatelji životinja prošle je godine sudjelovala na sastanku u Londonu kao promatračica, a prošloga je tjedna na sastanku u Beču postala i članicom Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (The European Coalition to End Animal Experiments - ECEAE).

ECEAE je najveći europski savez organizacija za zaštitu životinja koje su se udružile kako bi zajedno vodile kampanje za potpuni prestanak pokusa na životinjama. Osnovan 1990. od predsjedavajuće organizacije British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV), ECEAE danas predstavlja organizacije članice iz čitave Europske unije i međunarodne partnere te ujedinjuje različite organizacije kroz zakonodavnu, znanstvenu, političku i kampanjsku djelatnost.

Članovi Koalicije se zbog znanstvenih i etičkih razloga protive uporabi životinja u pokusima, odlučni da koriste isključivo miroljubiva sredstva kako bi zaustavili sve pokuse na životinjama i promovirali moderne istraživačke metode koje ne uključuju životinje. ECEAE vjeruje da je eksperimentiranje na životinjama jako manjkava znanstvena metoda, kao i da životinje imaju pravo na poštovanje i suosjećanje, koje im pokusi uskraćuju.

Prijatelji životinja se nadaju kako će Vlada i saborski zastupnici podržati pozitivne odredbe vezane uz pokuse na životinjama, sadržane u Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti životinja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, poput uvođenja institucije Etičkog povjerenstva za odobrenje obavljanja pokusa te zabrane pokusa na životinjama u svrhu ispitivanja sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda.

U daljnjem radu vezanom uz pokuse na životinjama u Hrvatskoj, uz stalno educiranje, Prijatelji životinja kao dio Koalicije namjeravaju staviti naglasak na poticanje hrvatskih kozmetičkih tvrtki da pristupe Humane Cosmetics Standardu (HCS), jedinom svjetskom međunarodnom kriteriju za označavanje kozmetike i proizvoda za osobnu higijenu oznakom 'Nije testirano na životinjama'. Također, cilj je educirati znanstvene i sveučilišne institucije o alternativnim metodama testiranja te potaknuti interes znanstvenika za što veće korištenje neživotinjskih metoda testiranja, koje su pouzdane i sigurne za ljudsko zdravlje, a ne uzrokuju životinjsku patnju.

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting