27.06.07. Okončajte testove na primatima u europskim laboratorijima

| More

Prijatelji životinja sudjeluju u apelu europskim zastupnicima

Parlamentarni zastupnici, koji predstavljaju 11 europskih zemalja, 27. lipnja u 14:30 sati izvest će simbolično 'oslobađanje' 'primata' iz njihovih kaveza na stubama Europskog parlamenta.

Među 'oslobođenim' 'primatima' bit će i koordinatorica udruge Prijatelji životinja Jasenka Tudor koja će, odjevena u kostim primata, u Belgiji zastupati Hrvatsku.

Ovim događajem obilježava se pokretanje kampanje Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) koja bi trebala rezultirati zabranom korištenja ovih osjetljivih i inteligentnih bića u laboratorijima EU u nadolazećoj reviziji direktive o laboratorijskim životinjama 86/609.

Svaki zastupnik oslobodit će iz kaveza aktivista odjevenog u kostim primata s ciljem da ukaže na mogućnost koju pruža novi zakon za oslobađanjem ne-ljudskih primata od bola i patnje koje trenutno trpe u laboratorijima Europske unije.

Direktiva, za koju se očekuje da bude objavljena u nacrtu kasnije ove godine, osmišljena je da prevlada zastarjela pravila o pokusima na životinjama u Europi. Ona predstavlja povijesnu priliku za EU kako bi se osigurao humani pristup u samu srž Europske politike o istraživanju i razvoju.

Ova direktiva je važna iz razloga što daje ključnu mogućnost Europskoj uniji da stavi izvan zakona moralno neobranjive i znanstveno upitne prakse podvrgavanja primata bolnim i invazivnim pokusima.

Više od 80 posto od 40.000 reakcija građana Europe koji su odgovorili na upite Europske komisije u vezi revizije 86/609 bilo je da ne smatraju korištenje majmuna u pokusima prihvatljivim.

Izvršna direktorica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama Michelle Thew izjavila je: 'Ovaj događaj pokazuje snagu otpora širom EU nastavljanju korištenja ovih osjetljivih bića u bolnim pokusima. ECEAE poziva EU da prihvati ovu priliku i postane svjetski predvodnik u suvremenim, humanim istraživanjima oslobađajući majmune iz naših laboratorija.'

Sudjelovanje predstavnika Prijatelja životinja na ovom događaju pred parlamentom Europe u skladu je s nastojanjima udruge Prijatelji životinja koja, kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama, zakonskim putem želi zabraniti korištenje primata u svrhu bilo kakvih pokusa u Hrvatskoj, a za što će Prijatelji životinja i nadalje lobirati u Hrvatskom saboru.

Okončajte testove na primatima 2 [ 170.39 Kb ]Okončajte testove na primatima 3 [ 197.57 Kb ]Okončajte testove na primatima [ 48.16 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting