18.07.14. Kina korak bliže prestanku testiranja na životinjama

| More

Zahvaljujući naporima organizacija za zaštitu i prava životinja te pritisku građana

- 10.000 životinja godišnje moglo bi biti spašeno od okrutnih testiranja kozmetičkih proizvoda!

Povodom obilježavanja Dana borbe protiv pokusa na životinjama 21. srpnja, obljetnice oslobođenja biglova od pokusa na Veterinarskom fakultetu, udruga Prijatelji životinja pozdravlja prvi korak Kine prema potpunom prekidu testiranja na životinjama. Naime, od ovoga mjeseca više nije zakonski obavezno testiranje na životinjama šminke, parfema te proizvoda za njegu kože, kose i noktiju koji se proizvode i prodaju u Kini.

Prošle godine u Europskoj uniji zabranjeni su uvoz i prodaja kozmetičkih proizvoda i sastojaka testiranih na životinjama, a svatko tko želi prodavati nove kozmetičke proizvode i sastojke u EU ne smije ih testirati na životinjama bilo gdje u svijetu. Ipak, životinje nastavljaju patiti jer preko 80% zemalja u svijetu, među kojima je i Kina, i dalje dopušta testiranje kozmetike na njima.

Zbog velikoga tržišta u Kini, gdje su testiranja na životinjama obavezna, mnoge tvrtke koje su ranije bile na tzv. bijeloj listi izabrale su prodaju pa time i testiranje, iako je to nepotrebno za sigurnost proizvoda, a okrutno je prema životinjama. Te tvrtke odlučile su da im je profit važniji od zaštite životinja od mučenja i ubijanja.

Nasuprot njima, tvrtke kao što su, primjerice, Lush i Paul Mitchell svjesno gube profit i ne prodaju svoje proizvode u Kini jer se testiranje na životinjama protivi njihovoj etičnoj poslovnoj politici. One surađuju s organizacijama za zaštitu životinjama i kineskim nadležnim institucijama u nastojanju da se testiranja kozmetike na životinjama u Kini potpuno zamijene ne-životinjskim metodama.

Procjenjuje se da je dosad u Kini svake godine testiranjima za kozmetiku bilo podvrgnuto između 100.000 i 300.000 kunića i drugih životinja. Tijekom testiranja kozmetike, životinjama se kemikalije kapaju u oči, mažu po koži ili ih silom hrane golemim, smrtonosnim dozama. Takva testiranja uzrokuju patnju životinja, a nepouzdana su u predviđanju kemijskih reakcija kod ljudi. Ako će nakon izmjene ove odluke u Kini svaka kozmetička tvrtka iskoristiti mogućnost testiranja kozmetičkih proizvoda metodama koje ne uključuju životinje, godišnje bi se moglo spasiti do oko 10.000 životinja, a proizvodi bi bili sigurniji za ljude.

Iako je Kina napravila mali pomak u etičnom postupanju prema životinjama i proizvodnji sigurnije kozmetike, i dalje ima obavezna testiranja na životinjama stranih uvezenih običnih kozmetičkih proizvoda te stranih uvezenih i kozmetičkih proizvoda proizvedenih u Kini koji su namijenjeni za posebnu uporabu (boje za kosu, proizvodi za trajnu ondulaciju, proizvodi za rast kose, dezodoransi, kreme za sunčanje, kreme za izbjeljivanje kože i ostali proizvodi koji na etiketi imaju naznačenu posebnu svrhu).

Kozmetičke tvrtke koje se protive okrutnosti prema životinjama, nažalost, i dalje ne mogu poslovati u Kini jer ova odluka ne omogućava da proizvodi dođu na tržište bez ikakvih testiranja na životinjama. Organizacijama za zaštitu životinja i etičnim proizvođačima kozmetike stoga predstoji još puno rada. Tek će neka buduća poboljšanja zakona na ovom području omogućiti kineskim proizvođačima kozmetike ulazak na europsko tržište, a europskima mogućnost da rade u Kini u potpunosti bez okrutnosti.

Prijatelji životinja, kao članovi Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), pozivaju građane da podrže samo one tvrtke čiji proizvodi i njihovi sastojci nisu testirani na životinjama. Suosjećajan izbor svakog pojedinca izravno utječe na smanjenje patnje životinja i uvođenje etičkih principa u proizvodnju.

Više informacija, novi video vezan za pokuse na životinjama organizacije Cruelty Free International te bijela lista tvrtki koje ne testiraju na životinjama nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting