Jedino ljudi imaju ljudske posteljice: molekularne razlike između miševa i ljudi

| More

Autori: André Schmidt, Diana M. Morales-Prieto, Jana Pastuschek, Karolin Fröhlich, Udo R. Markert

Klinik für Frauenheilkunde und Geburtshilfe, Abteilung für Geburtshilfe, Placenta-Labor, Universitätsklinikum Jena, Bachstr. 18, 07743 Jena, Njemačka

Objavljeno u internetskoj verziji časopisa Journal of Reproductive Immunology u ožujku 2015. godine, na portalu ScienceDirect.com, vodećoj svjetskoj platformi za visokokvalitetne radove koje su u časopisima kritički ocijenili kolege stručnjaci.

Ključni podaci

Sažetak

Posteljica je jedan od organa s najvišom evolucijskom različitošću među životinjskim vrstama. Kao posljedica toga, ne postoji životinjski model koji točno odražava ljudsku placentaciju. Ipak, miš je najčešće korištena životinja za istraživanja posteljice i trudnoće. Posjeduje hemokorijalnu posteljicu koja je slična, ali i različita od ljudske posteljice. Na nedavno održanom 11. kongresu Europskog društva za reproduktivnu imunologiju (ESRI) u Budimpešti raspravljalo se jesu li sličnosti dovoljne za postizanje korisnih rezultata što se tiče ljudske trudnoće. Ovdje ćemo raspravljati o molekularnim značajkama ljudske posteljice, koje su ograničene na primate ili čak na ljude. Mnoge od genetskih novosti specifičnih za primate, npr. velika skupina mikroRNK-a na kromosomu 19, otkrivene su u posljednjih 10-15 godina i ne mogu se odnositi na ranije rasprave. Danas, u svjetlu novih otkrića i boljeg razumijevanja razlika među vrstama, zaključujemo da je korištenje miša kao modela često precijenjeno. Zbog sve većega broja poznatih čimbenika specifičnih za ljude u ljudskoj placentaciji, smatramo da se mnogi aspekti stvaranja ljudske placentacije mogu razumjeti jedino na temelju pokusa na ljudskim stanicama i tkivima, u kombinaciji s prikupljanjem podataka iz istraživanja na ljudima.

Ključne riječi

trudnoća, posteljica, mikroRNK, model miša, humani korionski gonadotropin, trofoblast


Objavljeno: travanj 2015.

Vezane teme

mouse [ 37.93 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting