24.04.10. Etično obrazovanje

| More

Prijatelji životinja na Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima predstavljaju InterNICHE humanu edukaciju

- Udruga Prijatelji životinja upozorava na zakonske propuste i neetičnost obrazovanja u Hrvatskoj

Udruga Prijatelji životinja postala je partner međunarodne organizacije InterNICHE koja se bavi promocijom etičkih metoda za naprednu, humanu edukaciju. InterNICHE nudi praktičnu potporu profesorima da nadomjeste pokuse na životinjama i potiče studente da brane slobodu izbora pri odabiru metoda učenja te da zahtijevaju što naprednije i kvalitetnije obrazovanje.

Stoga će aktivisti udruge Prijatelji životinja na Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima, u subotu, 24. travnja, u 12 sati na Trgu kralja Tomislava organizirati performans kontrasta etičkoga i neetičkog obrazovanja te na informativnom štandu pokazivati neke od kompjuterskih simulacija neživotinjskih metoda. Potpisivat će se i peticija za pravo na prigovor savjesti.

Uobičajeni, tradicionalni pristup u obrazovanju studenata prirodoslovnih, medicinskih i veterinarskih studija iskorištava životinje u svojim obrazovnim programima. Takav je pristup nehuman, moralno neutemeljen, izaziva nepotrebnu patnju životinja i narušava ravnotežu u prirodnim populacijama ako se životinje prikupljaju iz divljine. Osim toga, pritom ispaštaju i studenti koji moraju kompromitirati vlastite etičke principe i djelovati u suprotnosti s osnovnim moralnim vrijednostima.

Većina studenata nakon studija neće koristiti životinje tijekom svojih karijera. U konačnici, takav je pristup financijski neisplativ te protuzakonit prema Zakonu o zaštiti životinja, članku 29., koji glasi: 'U obrazovne svrhe ne smiju se obavljati pokusi na životinjama koji uzrokuju bol, patnju i ozljedu ili smrt životinje'.

InterNICHE u skladu sa svojom vizijom obrazovnoga sustava koji u potpunosti poštuje i podupire prava životinja i prava studenata nudi alternative i podučava o mnogobrojnim alternativnim pristupima tradicionalnim pokusima na životinjama, a oni se sastoje od filmova, modela, lutaka, simulacija, multimedijskih kompjuterskih simulacija, tkiva ili organa umrlih životinja, poduka iz kliničkoga rada sa životinjama te brojnih drugih.

Udruga Prijatelji životinja će zajedno s mrežom InterNICHE promovirati alternativne metode u obrazovanju diljem Hrvatske i zahtijevati obrazovanje bez mučenja i ubijanja životinja. U skladu s time Prijatelji životinja šalju fakultetima diljem Hrvatske primjere etičkih obrazovnih metoda i pozivaju sve zainteresirane studente i profesore na suradnju.

InterNICHE [ 72.40 Kb ]InterNICHE2 [ 82.06 Kb ]InterNICHE3 [ 1.43 Mb ]InterNICHE4 [ 1.28 Mb ]InterNICHE5 [ 1.48 Mb ]InterNICHE8 [ 1.38 Mb ]InterNICHE9 [ 1.44 Mb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting