12.09.07. Antun Brkić ostaje nekažnjen!

| More

Udruga Prijatelji životinja izvješćuje hrvatsku javnost o epilogu 'afere beagle'

Prošlo je dvije godine i dva mjeseca od 'afere beagle' odnosno otkako su Prijatelji životinja uz pomoć drugih udruga, građana i medija oslobodili 32 psa od sigurne smrti na Veterinarskom fakultetu.

Da podsjetimo, Slobodan Vukićević uvezao je 32 psa pasmine beagle iz uzgajivačnice Green Hill iz Italije u Hrvatsku. Na odjel Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftamologiju na Veterinarskom fakultetu 30. lipnja 2005. godine stigli su psi kako bi se na njima vršili pokusi. Nakon anonimne dojave i primitka šokantnih materijala o psima na Veterinarskom fakultetu, Prijatelji životinja su 14. srpnja 2005. godine alarmirali hrvatsku javnost. Unatoč trajanju karantene, vivisektor Antun Brkić je samovoljno i sa svojim suradnicima proveo pokuse lomljenja kostiju na 22 psa beaglea. Lomljenje kostiju obavljeno je i usprkos činjenici da tzv. znanstveni projekt nije odobren te unatoč činjenici da su slični pokusi već provedeni. Uz prosvjede, bezrezervnu potporu javnosti i medija, danonoćnog dežuranja ispred klinike i pregovora s Fakultetom, Prijatelji životinja su uspjeli prekinuti daljnje patnje pasa i 21. srpnja 2005. predali vidljivo traumatizirane i zanemarivane pse udomiteljima.

Nezadovoljni činjenicom da lomitelj kostiju i dalje radi sa životinjama te predaje na Fakultetu, 26. studenoga 2005. Prijatelji životinja organizirali su prosvjed ispred zgrade u Dugavama u kojoj živi Antun Brkić. Policija je par dana prije prosvjeda upozorila Prijatelje životinja na mogućnost organiziranog dolaska provokatora s ciljem ometanja mirnog prosvjeda. Usprkos vrijeđanjima i provokacijama, aktivisti su do kraja ostali smireni i prosvjed je završio mirno.

Tada je Brkić prijavio predsjednika Udruge Luku Omana zbog tvrdnje da je policija upozorila Udrugu na moguću prisutnost tzv. antiprosvjednika te za uznemiravanje javnosti zbog tog policiji prijavljenog prosvjeda. Nakon što je prijava odbijena od strane Općinskog državnog odvjetništva kao neutemeljena te kasnije i od Općinskog suda s objašnjenjem da nema osnove za terećenje, Brkićev odvjetnik uspio je produžiti ovaj sudski proces ulaganjem žalbe, pozivajući se na tehničku pogrešku prilikom donošenja rješenja kojim je njegova prijava odbijena.

I dok se sud još uvijek bavi Brkićevim prijavama i žalbama, na adresu Saveza udruga za zaštitu životinja – SUZA koje je podnijelo prijavu zbog kaznenog djela mučenja životinja, stiglo je rješenje Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu kojim se odbacuju optužbe protiv vivisektora Brkića kao neosnovane.

'Afera beagle' nije usamljen primjer u kojem je 'pravna država' okrenula leđa zaštiti životinja. Brojni drugi slučajevi zlostavljanja životinja prolaze nekažnjeno svaki dan, zbog inertnosti i nezainteresiranosti pravosudnih institucija. Životinjama nedostaje i stručno pravno zastupanje pred sudovima, jer državni odvjetnici nisu zainteresirani za procesuiranje slučajeva zlostavljanja životinja.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting