27.04.02. Lethal Medicine

| More

Projekcija filma 'Lethal Medicine' povodom Tjedna zaštite laboratorijskih životinja

VIVISEKCIJA - SADISTIČKA PRIJEVARA

U subotu, 27.4.2002. u 17 sati u net klubu Mama, Preradovićeva 18 održat ćemo projekciju filma 'Lethal Medicine' povodom Svjetskog tjedna zaštite laboratorijskih životinja.

Tijekom kampanje udruge Prijatelji životinja protiv testiranja kozmetike na životinjama dobili smo mnogo pozitivnih reakcija i brojne poruke podrške. Iako još uvijek radimo na popisu hrvatskih tvrtki koje vrše i ne vrše pokuse već sada imamo neke podatke koje sve više ljudi sa zanimanjem prati.

U sklopu kampanje postavili smo jumbo plakate diljem grada koji upozoravaju hrvatske potrošače da kupuju samo one proizvode koji nisu testirani na životinjama. Osim plakata kampanju su popratile novine Zarez, magazin Gloria i nekoliko dnevnih novina te televizija. Nadamo se da će akcija polučiti rezultate i da će hrvatska javnost razviti bolji osjećaj za etiku pri kupnji kozmetičkih proizvoda i proizvoda za čišćenje.

Film 'Lethal Medicine' jasno i sa znanstvenog stajališta objašnjava zašto su pokusi na životinjama neučinkoviti i znanstveno neprihvatljivi te koje su prednosti alternativnog istraživanja.

Pokusi na životinjama nisu propisani ni jednim zakonom niti ih zahtijeva sigurnosna provjera proizvoda. Paradoksalna jest činjenica da se proizvodi koji ozljeđuju i ubijaju životinje nalaze na policama ljekarni i supermarketa. Rezultati testova provedeni na životinjama također su nepouzdani zbog razlika među životinjskim vrstama, kao i prema dobi, spolu i temperamentu životinja, a mnoge kompanije ne uspijevaju ponoviti rezultate testova čak i u potpuno istim uvjetima testiranja.

Pravi razlog testiranja proizvoda nalazi se u osiguranju od tužbi zbog mogućih indikacija i posljedica proizvoda s obzirom da pokusi daju privid sigurnosti proizvoda. Osim osiguranja od tužbi, pokusi osiguravaju profit uzgajivačima i naručiteljima pokusa. Industrija vezana uz pokuse na životinjama godišnje zaradi desetke milijardi dolara, a tisuće proizvoda nesigurnih za ljudsko zdravlje ili s pogubnim posljedicama normalno se prodaje u trgovinama.

Više o vivisekciji i neopisivoj torturi životinja u ime znanosti možete saznati na internet stranici udruge www.prijatelji-zivotinja.hr ili na govornom automatu 060 131 131.

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting