Farmaceutski Borgovi

| More

Čuli ste za Voltaren? Direktori Novartisa zbog ovog se naziva ne prestaju smješkati. Ovaj i drugi lijekovi omogućili su im godišnju zaradu od preko 8 milijardi dolara. Najveće farmaceutske tvrtke prodaju i...

Najveće svjetske farmaceutske kompanije to su postale po principu udruživanja, kupovanja najvećih konkurenata, uspjelog i skandalima otkrivenog podmićivanja, napuhavanjem cijena, manipulacijom zdravstveno poželjnih vrijednosti krvne slike i makinacijom licencama. U jeku pandemije svinjske gripe čuju se i optužujući glasovi da su upravo u laboratorijima ovih izuzetno profitnih kompanija iskemijali i novi virus koji je namjerno pušten u svijet. Oni se brane držeći Aspirin u ruci. Najjači igrači? Pogledajte ih:

Novartis International AG

Iako ime nije tako prepoznatljivo, kao kod manje bogatijih konkurenata, ovo je ipak najprofitnija farmaceutska tvrtka na svijetu te treća po broju prodanih lijekova.

Najdragocjenije vlasništvo tvrtke sa sjedištem u Baselu, u kojoj upravo užurbano rade i na proizvodnji prvog cjepiva za svinjsku gripu, su clozapine (Clozaril) – antipsihotik namijenjen u terapiji shizofrenije i teških suicidalnih psihoza, diclofenac (Voltaren) – jedan od najpoznatijih lijekova protiv bolova s protuupalnim djelovanjem, carbamazepine (Tegretol) – za tretiranje prije svega epilepsije i bipolarnog poremećaja, valsartan (Diovan) – protiv visokog tlaka i u tretiranju srčanih oboljenja, imatinib mesylate (Gleevec/Glivec) – liječi neke tipove raka, cyclosporin A (Neoral/Sandimmun) – suzbija odbacivanje organa nakon transplantacije, letrozole (Femara) – za liječenje raka dojke, methylphenidate (Ritalin) – najpropisivaniji psihostimulans, terbinafine (Lamisil) – za liječenje gljivičnih oboljenja...

Njihov glavni direktor Daniel Vasella početkom 2009. objavio je da je neto profit tvrtke tijekom 2008. porastao za značajnih 25% i dosegao 8163 milijardi američkih dolara (6,2 milijarde eura). Tijekom 2009. očekuju još jednu godinu rekordne zarade. Koliko su prešišali konkurenciju? Pfizer, Bayer i GlaxoSmithKline im se opasno približavaju, no zato zarađuju peterostruko više od Baxtera.

10 milijuna Amerikanaca za 3-mjesečni tretman platilo je 850$:
Četvrta najprodavanija tableta grupe Novartis je Lamisil. Ne liječi rak već gljivično oboljenje noktiju. Gljivice požućuju nokte i izazivaju bol, no nitko od njih nije umro. Zbog uzimanja Lamisila neki vjerojatno jesu. Vlasti u SAD-u povezuju ga s 16 slučajeva zakazivanja jetre i 11 smrti. U Novartisu tvrde da su svi oboljeli imali druge bolesti te da su uzimali i neke druge lijekove.

Pfizer Incorporated

Što je Mattel među proizvođačima igračaka, to je Pfizer Incorporated među farmaceutskim industrijama. Ova američka tvrtka sa sjedištem u New York Cityju diči se najboljom prodajom svojih proizvoda na svijetu. Njihova Barbie prodaje se bolje i od fatalne plavuše, a ime joj je Lipitor (atorvastatin, koji se koristi za snižavanje kolesterola).

Dobro im ide i s prodajom lijeka za snižavanje visokog krvnog tlaka i liječenje angine Norvasc/Amlodipine, protiv boli/fibromjalgije Lyrica (pregabalin); oralnog lijeka protiv gljivica Diflucan (fluconazole), antibiotika Zithromaxa (azithromycin), Viagre (sildenafil citrate), lijeka protiv tjeskobe i napada panike Alprazolama poznatijeg pod imenima Xanax, Xanor i Niravam te protuupalnog lijeka Celebrex/Celebra (celecoxib).

Jedan od Pfizerovih skandala:
Pfizer je prije pet godina morao platiti 430 milijuna dolara jer je još devedesetih zviždač David Franklin pokrenuo tužbu zbog ilegalnog reklamiranja lijeka Neurontina. Plan je bio obavještavati tržište o učinkovitosti lijeka i za bolesti na koje lijek nije službeno testiran, uključujući glavobolje, bipolarni poremećaj i druge psihijatrijske komplikacije. Liječnici bi ga tako propisivali za bilo što iako to zakonske regulacije ne dopuštaju.

GlaxoSmithKline

Britanski farmaceutski div GlaxoSmithKline ima svoju zvijezdu – Advair, Seretide/Fluticasone + Salmeterol, drugi po redu najbolje prodavani lijek na svijetu i najprodavaniji za probleme s astmom.

Bayer AG

Bayer AG njemačka je kemijska i farmaceutska kompanija osnovana 1863. Najpoznatiji su po originalnom brandu Aspirina, a u nas najozloglašeniji po tabletama Yasmin. Tvrtka sa sjedištem u Leverkusenu u zadnje vrijeme žali se zbog slabijeg neto profita. Naime njihov predsjednik je početkom 2009. izjavio da im je neto profit pao za 63%, između ostalog i zbog slabih rezultata na visokotehnološkim materijalima.

Sanofi-Aventis

Direktor farmaceutske grupe Sanofi-Aventis, neki kažu i treće po veličini farmaceutske kompanije na svijetu, Chris Viehbacher, početkom 2009. prikazao je financijske rezultate svoje kompanije i predvidio barem 7-postotni porast u zaradi putem dionica.

Nedavno su se 'proslavili' pričom oko tableta za mršavljenje Acomplia. Koncem 2008. EU je zabranio daljnju prodaju lijeka potvrđujući sumnje vlasti iz SAD-a koje lijek nisu nikad odobrile zbog sumnji da potiče suicidalne misli čak i kod pacijenata koji nisu patili od depresije.

Roche Group

Financijski šef švicarskog farmaceutskog giganta Roche, Erich Hunziker u veljači 2009. u Baselu nije se baš hvalio. Neto profit iz prošle godine zbog valutnih problema pao im je za 5% na žalosnih 10,84 milijarde švicarskih franaka (7,3 milijarde eura). Prodaja je ipak pala za samo 1% i donijela 45,62 milijarde dolara.

No zbog svinjske gripe ipak imaju posla. Tamiflu se prodaje u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Zlatni aspirin?
Kod osoba koje ga često koriste u svrhu prevencije srčanog ili moždanog udara aspirin može izazvati neugodnu nuspojavu - krvarenje u mozgu. Tim nizozemskih znanstvenika koristio se magnetskom rezonancom i kod 70 od testiranih 1062 osoba uočio mikrokrvarenje u mozgu. Ove nuspojave zamijećene su i kod onih koji uzimaju neke druge lijekove sličnog djelovanja.

Abbott Laboratories

Abbott Laboratories raznovrsna je farmaceutska kompanija s nizom drugih zdravstvenih odijela, uključujući i banke krvi, osnovana koncem 19. stoljeća u okolici Chicaga. Tijekom 2008. sveukupno su zaradili 29,5 milijardi dolara, od čega je od farmaceutskih sektora kompanije pristiglo 16,7 milijardi. Zadržali su 10. mjesto na listi najprofitnijih svjetskih farmaceutskih kompanija.

Još 1985. razvili su prvi krvni test za HIV. A danas im najbolje ide Humira, lijek za reumatoidni artritis i Crohnovu bolest čija kutija na hrvatskom tržištu košta 7.600 kuna te Norvir u terapiji HIV-a.

Bristol-Myers Squibb

Farmaceutska korporacija sa sjedištem u NYC-ju 12. je najprofitnija farmaceutska kompanija na svijetu, no uz Sanofi-Aventis ima licencu na treći po redu najprofitniji lijek na svijetu – Plavix/Clopidogrel. Riječ je o sredstvu za sprečavanje krvnih ugrušaka.

Teva Pharmaceutical Industries Ltd.

Izraelska tvrtka ne nalazi se među 10 najmoćnijih, ali u klubu 20 drži se dobro. Odnedavno u vlasništvu ima i nekad hrvatskog generičkog diva Plivu. Specijalizirali su se za izradu generičkih lijekova poput onih za multiplu sklerozu i Parkinsonovu bolest. Koliko oni zarađuju? Pa i u tako relativno maloj Plivi naknade (bez drugih prihoda) za pet članova uprave su u razdoblju od 2002. do 2004. narasle s 990,000 na više od 2,5 milijuna dolara.

T.T., preuzeto s Net.hr

Vezane teme

Farmaceutski Borgovi

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting