27.03.08. Zagreb domaćin Europskoj koaliciji za prestanak pokusa na životinjama

| More

Prijatelji životinja najavljuju akciju protiv pokusa na primatima i međunarodnu konferenciju

- od 27. do 29. ožujka 2008. godine Prijatelji životinja ugostit će predstavnike ECEAE-a

Europska koalicija za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), koja broji 18 udruga članica iz 17 zemalja Europe - Španjolske, Portugala, Švedske, Finske, Velike Britanije, Njemačke, Norveške, Nizozemske, Danske, Belgije, Irske, Italije, Francuske, Češke, Švicarske, Austrije i Hrvatske - zasjedat će u Zagrebu na redovnoj sjednici.

ECEAE vodi kampanje za prestanak pokusa na životinjama lobiranjem za promjene zakona kojim bi se reguliralo postupanje prema životinjama u laboratorijima, donošenje 7. amandmana direktivi o kozmetičkim proizvodima i odnedavno prijedlogom Europske komisije za REACH za utvrđivanje regulatornog okvira za procjenu i autorizaciju kemikalija. Također ECEAE intenzivno lobira za povećano financiranje razvitka i dokazivanja valjanosti ne-životinjskih alternativnih metoda testiranja kroz budžete JRC-a (Joint Research Centre) i ECVAM-a (European Centre for the Validation of Alternative Methods) i kroz Višegodišnji okvir programa za istraživanje i razvitak.

U petak, 28. ožujka u 11 sati, u organizaciji udruge Prijatelji životinja, predstavnici ECEAE-a održat će na Trgu bana Jelačića intrigantan performans protiv pokusa na primatima kojim se želi potaknuti zabrana pokusa na primatima u Europskoj uniji i Hrvatskoj.

Primat razapet na križu želi skrenuti pozornost na patnje nama tako sličnih sisavaca u moralno neobranjivoj i znanstveno upitnoj praksi podvrgavanja bolnim i invazivnim pokusima. Primati su skupina visoko-inteligentnih, društvenih životinja s kompleksnim ponašanjem i psihološkim potrebama kojima istraživačka industrija svakodnevno nanosi golemu patnju. Više od 10.000 majmuna koristi se u europskim laboratorijima svake godine.

Udruga Prijatelji životinja već je prošle godine podnijela zahtjev nadležnom ministarstvu za zakonsku zabranu pokusa na primatima. Prema nezavisnom istraživanju javnog mnijenja hrvatskih građana 73 posto anketiranih želi zabraniti pokuse na životinjama jer ih smatra neetičnim.

Na ECEAE sastanku u Zagrebu obrađivat će se razne teme vezane uz pokuse na životinjama i njihov prestanak. Raspravljat će se i o najavljenoj zabrani prodaje kozmetičkih proizvoda koji su testirani na životinjama na području Europske unije. Prema hrvatskom Zakonu o zaštiti životinja u Hrvatskoj je zabranjeno testiranje na životinjama sastojaka i gotovih proizvoda kozmetike i sredstava za čišćenje.

Dr. Irmela Ruhdel, znanstvena savjetnica za alternativne metode testiranju na životinjama iz Animal Welfare Academy, Geoffrey Deckers, predsjedavatelj ECEAE-a i predsjednik organizacije za zaštitu životinja EDEV iz Nizozemske te Dave Powell i Paul Marsden iz British Union for the Abolition of Vivisection bit će dostupni za intervjue.

Zagreb domaćin ECEAE [ 129.34 Kb ]Zagreb domaćin ECEAE [ 103.71 Kb ]Zagreb domaćin ECEAE [ 123.32 Kb ]Zagreb domaćin ECEAE [ 127.53 Kb ]Zagreb domaćin ECEAE [ 110.46 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting