14.07.05. Stravični pokusi i ubijanje pasa!

| More

Prijatelji životinja pozivaju na prosvjed protiv pokusa i ubijanja pasa beagleova na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu te donose javnosti potresne snimke i fotografije

30. lipnja 2005. u večernjim satima na Veterinarski fakultet u Zagrebu dovezena su 43 psa beaglea iz uzgajivačnice pasa za pokuse u Italiji. Prema pouzdanim saznanjima dobivenima od djelatnika Veterinarskog fakulteta, psi će do kraja ovoga tjedna biti na pretragama, a od sljedećeg tjedna će se na njima početi vršiti okrutni pokusi koji će završiti usmrćivanjem svih pasa!

Psi se nalaze u strašnim uvjetima: neprekidno zatvoreni u uskim kavezima, među vlastitim izmetom, bez dnevnih šetnji te kontakta s drugim životinjama i ljudima, koji su nužni za socijalizaciju. Na jednoj od fotografija snimljenih na Veterinarskom fakultetu, vidi se limenka pive ostavljena na rešetki kaveza, a prema svjedočenju izvora s Fakulteta, tehničari zaduženi za brigu o psima nose pse držeći ih za šiju umjesto da ih šeću. Psi neprekidno laju, cvile i udaraju u rešetke kaveza, što se može vidjeti i na snimci, izluđeni nekretanjem, zatočeništvom, stresom i dosadom.

Prijatelji životinja pozivaju na glasan prosvjed koji će se održati ispred zgrade Veterinarskog fakulteta u Heinzelovoj 55 kod Croatia busa, u četvrtak, 14. srpnja 2005. u 12 sati, a prosvjed će se ponoviti i u subotu, 16. srpnja na Trgu bana Jelačića s početkom u 12 sati. Aktivisti će transparentima, megafonom, dijeljenjem letaka i prikazivanjem filma pozvati javnost i nadležne institucije da ispitaju zakonitost pokusa te da osude užasnu praksu koja se pod sumnjivim okolnostima odvija na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Na akciji će biti dostupne potresne snimke i fotografije visoke rezolucije pasa zatočenih u kavezima Veterinarskog fakulteta.

Na Veterinarskom fakultetu već se najmanje četiri godine kontinuirano obavljaju pokusi namjernog lomljenja kostiju zdravim psima, a potom se prati zarašćivanje kostiju. Upitno je jesu li pritom psi pravilno anestetizirani, tko obavlja pokuse i u koju točno svrhu. Prema izvorima, psi se nakon pokusa koji traje do tri mjeseca rutinski ubijaju, najvjerojatnije smrtonosnom injekcijom u srce, jer bi klasična eutanazija bila preskupa.

Prema članku 28. Zakona o dobrobiti životinja, pokuse na životinjama mogu obavljati pravne osobe, na temelju rješenja o dozvoli obavljanja pokusa koje donosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, no, prema navodima glasnogovornika, Ministarstvo nije nikada izdalo odobrenje za pokuse na beagleovima na Veterinarskom fakultetu, što znači da se oni odvijaju ilegalno i da izvršitelji pokusa krše Zakon o dobrobiti životinja! Iako su kazne predviđene kršenjem toga članka izrazito male, Prijatelji životinja poslali su prijavu Veterinarskoj inspekciji kojom traže inspekciju i prekid pokusa na beagleovima na Veterinarskom fakultetu te kažnjavanje prekršitelja Zakona maksimalnim predviđenim kaznama.

Beagle je lovački pas kojem je potrebno puno aktivnog kretanja. Poznat je kao obiteljski pas, umiljat, društven, prijateljski raspoložen prema ljudima i privržen cijeloj obitelji. Svaki beagle kojem će lomiti kosti na Veterinarskom fakultetu bi mogao biti vaš pas. Zbog postojanog genetskog koda, malenoga rasta i zahtjeva za hranom, ovo su najčešći laboratorijski psi, koji se uzgajaju za pokuse u posebnim uzgajivačnicama, u kontroliranim uvjetima te se tretiraju kao živo meso za pokuse. Kako je cijena jednog beaglea oko 600 eura, postavlja se pitanje tko financira pokuse koji se na njima provode, rade li djelatnici Veterinarskoga fakulteta svoj posao po pravilima struke ili, sudeći prema aroganciji u izbjegavanju odgovora na pitanje o pokusima na beagleovima, odrađuju prljavi posao za neku drugu znanstvenu ustanovu ili farmaceutsku tvrtku.

Tražimo da se ispita zašto djelatnici Veterinarskog fakulteta odbijaju govoriti o tim pokusima, tko ih je odobrio i u koju se svrhu provode! Odbijamo kao porezni obveznici i potrošači financirati bešćutne i užasne pokuse na životinjama, čiji je jedini rezultat ogromna patnja. Pokusi na životinjama su izopačena i potpuno pogrešna metoda znanstvenog istraživanja kojom se uludo troši vrijeme i novac, a nikome ne pomažu niti su nužni za napredak medicine. Dok se ulaganje u ispitivanja na životinjama nastavlja zastrašujućom brzinom, očita i razumljiva istina je da uporaba životinja u laboratorijima kao nadomjestak za ljude, prije odgađa nego pridonosi napretku medicine.

Dopis upućen Veterinarskom uredu Grada Zagreba i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva
Uprava veterinarstva
Odjel inspekcijskog nadzora
N/r dr. vet. med. Anđelko Gašpar
Ulica grada Vukovara 78
10000 Zagreb

PRIJAVA

Poštovani gospodine Gašpar,

na osnovu anonimnih dojava, fotografija i video snimke pasa beagleova koji su smješteni na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, u Heinzelovoj 55, želimo prijaviti djelatnike Veterinarskog fakulteta zbog sumnje u loše postupanje s psima i vršenje ilegalnih pokusa na njima.

Prema dojavi anonimnog zaposlenika Fakulteta, 30. lipnja 2005. u večernjim satima na Veterinarski fakultet u Zagrebu dovezena su 43 psa beaglea iz uzgajivačnice pasa za pokuse u Italiji, koji će do kraja ovoga tjedna biti na pretragama, a od sljedećeg tjedna će se na njima početi vršiti okrutni pokusi koji će završiti usmrćivanjem svih pasa!

Psi se nalaze u izrazito lošim uvjetima: neprekidno zatvoreni u uskim kavezima, među vlastitim izmetom, bez dnevnih šetnji te kontakta s drugim životinjama i ljudima, koji su nužni za socijalizaciju. Na jednoj od fotografija snimljenih na Veterinarskom fakultetu, vidi se limenka pive ostavljena na rešetki kaveza, a prema svjedočenju izvora s Fakulteta, tehničari zaduženi za brigu o psima nose pse držeći ih za šiju umjesto da ih šeću. Psi neprekidno laju, cvile i udaraju u rešetke kaveza, što se može vidjeti i na snimci, izluđeni nekretanjem, zatočeništvom, stresom i dosadom.

Prema navodima izvora, na Veterinarskom fakultetu već se najmanje četiri godine kontinuirano obavljaju pokusi namjernog lomljenja kostiju zdravim psima, a potom se prati zarašćivanje kostiju. Upitno je jesu li pritom psi pravilno anestetizirani, tko obavlja pokuse i u koju točno svrhu. Prema izvorima, psi se nakon pokusa koji traje do tri mjeseca rutinski ubijaju, najvjerojatnije smrtonosnom injekcijom u srce, jer bi klasična eutanazija bila preskupa.

Prema članku 28. Zakona o dobrobiti životinja, pokuse na životinjama mogu obavljati pravne osobe, na temelju rješenja o dozvoli obavljanja pokusa koje donosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, no, prema navodima glasnogovornika, Ministarstvo nije nikada izdalo odobrenje za pokuse na beagleovima na Veterinarskom fakultetu, što znači da se oni odvijaju ilegalno i da izvršitelji pokusa krše Zakon o dobrobiti životinja! Iako su kazne predviđene kršenjem toga članka izrazito male, molimo Vas da obavite hitnu inspekciju i prekid pokusa na beagleovima na Veterinarskom fakultetu te da kaznite odgovorne maksimalnim za to predviđenim kaznama.

Kako je cijena jednog beaglea oko 600 eura, postavlja se pitanje tko financira pokuse koji se na njima provode, rade li djelatnici Veterinarskoga fakulteta svoj posao po pravilima struke, tko je odobrio pokuse, ako su uopće odobreni i u koju se svrhu provode.

Moleći Vas da nas obavijestite o okončanju postupka, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik
Udruga Prijatelji životinja
01 4920226
091 5067905

U Zagrebu, 12. srpnja 2005.

Prosvjed pred Veterinarskim fakultetom 1Prosvjed pred Veterinarskim fakultetom 2Prosvjed pred Veterinarskim fakultetom 3Prosvjed pred Veterinarskim fakultetom 4Prosvjed pred Veterinarskim fakultetom 5Prosvjed pred Veterinarskim fakultetom 6Prosvjed pred Veterinarskim fakultetom 8Prosvjed pred Veterinarskim fakultetom 9

Vezane teme

Beagleovi na Veterinarskom fakultetu 1 [ 40.57 Kb ]Beagleovi na Veterinarskom fakultetu 2 [ 30.25 Kb ]Beagleovi na Veterinarskom fakultetu 3 [ 23.31 Kb ]Beagleovi na Veterinarskom fakultetu 4 [ 27.69 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting