21.05.05. Procter & Gamble proizvodi krvavo

| More

Prijatelji životinja obilježavaju Svjetski dan bojkota Proctera & Gamblea, te nakon akcija 'Ariel pere krvavo' i 'Max Factor šminka krvavo' ponovno pozivaju građane da ne kupuju proizvode koji su testirani na životinjama

Usprkos postojanju brojnih alternativnih metoda kojima je do sada već 8000 kozmetičkih sastojaka testirano i pušteno u prodaju kao bezopasno za ljudsko zdravlje, tvrtka Procter & Gamble (P&G) zbog profita nastavlja užasna testiranja na životinjama. P&G s više od 250 robnih marki, odgovoran je za mučenje i smrt tisuća životinja godišnje, žrtava bolnih, zastarjelih i potpuno nepotrebnih testiranja kozmetike, sredstava za čišćenje i hrane za kućne životinje.

Kako bi skrenuli pozornost na neetičke prakse ove multinacionalne kompanije, Prijatelji životinja će na Svjetski dan bojkota Proctera & Gamblea, u subotu, 21. svibnja 2005., na Preradovićevom trgu, na informativnom štandu, transparentima, prikazivanjem filma, dijeljenjem letaka i crno-bijele liste upućivati građane da bojkotiraju sve proizvode P&G-a, kao i ostalih tvrtki koje vrše primitivna testiranja na životinjama.

Također, u 12 sati će predstavnici Društva za zaštitu potrošača Hrvatske izvijestiti građane o svojim iskustvima o slučajevima zavaravajućega oglašavanja proizvoda opće namjene, o problemima kvalitete, sastava i učinkovitosti deterdženta koji se prodaju na našem tržištu, pod posve drukčijim pravilima nego na tržištima država članica EU-a.

Svjetski dan bojkota Procter & Gamble-a prošle je godine obilježen s preko 140 događaja diljem svijeta, a razlog tome je činjenica da Procter & Gamble i dalje rutinski truje i ubija tisuće životinja svake godine te odbija prestati testiranja na životinjama, usprkos činjenici da takva testiranja nisu zakonski obvezna i da postoje pouzdanije metode testiranja koje koriste stotine etičkih tvrtki.

U testiranjima se nagrizajuće kemikalije ulijevaju u zečje oči i nanose na izbrijanu kožu. Žrtve pokusa - zečevi, zamorci, hrčci, tvorovi i druge životinje - stavljene u sputavajuće sprave, ponekad u pokušaju da izbjegnu bol mogu slomiti vrat ili ozlijediti leđa. One koje prežive koriste se u dodatnim bolnim testovima, dok konačno ne budu ubijene. Najčešće reakcije su otekline, upale, sljepoća, crvenilo, infekcije, razne vrste krvarenja - iz nosa, očiju i usne šupljine, bolna smrt u agoniji. 'Znanstvenici' Proctera & Gamblea ne daju životinjama nikakva sredstva za ublažavanje bolova.

Procter & Gamble troši milijune dolara kako bi se promovirao kao odgovorna i brižna kompanija i tvrdi kako je vodeća tvrtka u razvoju alternativnih metoda testiranja. No, o prioritetima ove tvrtke najbolje govori činjenica da P&G u manje od pet dana potroši više novaca za vlastitu promidžbu nego što tvrdi da je u 14 godina potrošio na razvoj alternativa bolnim i smrtonosnim pokusima na životinjama. Naime, samo 1996. godine Procter & Gamble je potrošio 5,1 milijardi dolara na reklamiranje, što je u oštroj suprotnosti s 64 milijuna dolara za koje P&G tvrdi da ih je potrošio u proteklih 14 godina za razvijanje alternativnih metoda testiranja! Vjerodostojnost tvrdnji ove tvrtke dodatno potvrđuje podatak da je Procter & Gamble lobirao kako kalifornijsko zakonodavstvo ne bi zabranilo sramotan Draize test.

Austrija, Nizozemska, Njemačka i Belgija već su zabranile testiranje kozmetike na životinjama, a Danska i Švedska zabranile su prodaju kozmetike koja sadrži sastojke testirane na životinjama. Europski parlament donio je odluku kojim se od 2009. u zemljama Europske unije zabranjuje većina testiranja kozmetike na životinjama kao i prodaja u EU kozmetike koja je drugdje testirana na životinjama.

Prijatelji životinja pozivaju građane da povodom Svjetskog dana bojkota Proctera & Gamblea, postanu savjesni potrošači i ne kupuju kozmetiku koja je testirana na životinjama te da odabirom proizvoda koji nisu testirani na životinjama i bojkotiranjem onih koji još uvijek vrše užasne pokuse, pokažu Procteru & Gambleu i ostalim neetičkim proizvođačima da neće više tolerirati mučenje i ubijanje životinja zbog profita.

Pozivamo i lance trgovina da paze na svoj ugled i da ne surađuju s ovom ozloglašenom kompanijom.

Više informacija, kao i kompletna crno-bijela lista se može naći u rubrici Vivisekcija, a više informacija na engleskom na www.pandgkills.com, www.uncaged.co.uk/pg.htm i www.iamskills.com.

P&G proizvodi krvavoP&G proizvodi krvavoP&G proizvodi krvavoP&G proizvodi krvavoP&G proizvodi krvavoP&G proizvodi krvavo

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting