Primjedbe na Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti životinja

| More

Zabrana pokusa na primatima i CITES

U skladu s Direktivom Vijeća EU 86/609 EEC, udruga Prijatelji životinja smatra da bi u Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti životinja trebalo uvrstiti i sljedeće odredbe koje se tiču izvođenja pokusa na životinjama:

1. Čl. 4. i čl. 7 Direktive Vijeća EU 86/609 EEC propisuju kako svaka država članica mora zabraniti korištenje za pokuse divljih životinja koje su na CITES-ovoj listi ugroženih vrsta. Smatramo kako bi takva zabrana morala biti uvrštena u Prijedlog Zakona, s obzirom da to dosad nije učinjeno, zbog usklađivanja sa zakonodavstvom EU.

2. zabrana korištenja primata za pokuse (u čl. 23)

Obrazloženje: dosadašnja istraživanja na primatima pokazala su da majmuni posjeduju sposobnost rješavanja kompleksnih problema, složene oblike komunikacije i izvanrednu mogućnost sjećanja na prošle događaje te anticipiranje budućih. Koriste inteligenciju prvenstveno kako bi oblikovali i razumjeli odnose s drugima u svojim socijalnim grupama, kao što to čine i ljudi. Pokusi na majmunima su pokazali da, kada im je onemogućen kontakt i podrška grupe te kada su izolirani u malim kavezima, doživljavaju mentalni slom i mučenje, kao i ljudi. Majmuni se koriste prvenstveno u pokusima toksičnosti. Iako nijedan zakon ne propisuje da se moraju koristiti, postalo je uobičajeno da se na njima testiraju novi lijekovi kao i neke druge tvari. Daju im se otrovne doze, najčešće prisilnim hranjenjem, kako bi se otkrilo djelovanje na njihova tijela, iako njihova tijela reagiraju različito od ljudskih. Primati se također koriste za neurološka i druga medicinska i psihološka ispitivanja. Znanstvenici namjerno oštećuju dijelove njihovih mozgova u grubom pokušaju imitiranja Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti, a zatim ih prisiljavaju da ponavljaju razne zadatke, ponekad 'motivirane' oduzimanjem hrane ili vode. Majmune često inficiraju zaraznim bolestima od kojih sami nikada ne bi oboljeli, jer nisu karakteristični za njihovu vrstu. Presudne fiziološke razlike znače da izvodeći pokuse na majmunima saznajemo samo o njima samima, a ne o nama, tako da ne iznenađuje da desetljeća izvođenja pokusa na primatima na tako mnogim područjima nisu rezultirala pronalaskom lijekova. Pokusi na primatima nemaju mjesta u modernom, civiliziranom društvu. Iako se, koliko nam je poznato, trenutno u Hrvatskoj ne obavljaju pokusi na majmunima, smatramo da u Nacrt Zakona treba uvrstiti zabranu izvođenja pokusa na primatima te uvoz primata i njihove mladunčadi iz divljine za znanstvena istraživanja.

Zabrana utrke pasa

Potpuna zabrana utrke pasa (ne samo na tvrdim podlogama)

Psi koji se utrkuju tretiraju se kao 'strojevi za trčanje', koji se proizvode u količinama koje zahtijevaju rješavanje suvišnih pasa i onih koji su ozlijeđeni, stari, prespori ili više nisu profitabilni. Na tisuće pasa se ubije svake godine u pokušajima da industrija utrke pasa ostane na životu. Neki se psi ubijaju u ime selektivnog uzgoja prije nego ikad dotaknu trkaću stazu. Psi koji su odabrani da postanu trkaći, dok su oko stari 14 do 17 mjeseci, obično žive u kavezima i nose brnjicu. Mnogima od brnjice nastanu rane i dobiju infekcije od unutarnjih i vanjskih parazita. Premda su neke pasmine poput hrtova vrlo osjetljive na temperaturu zbog toga što u tijelu imaju malo masnih naslaga i tanko krzno, prisiljeni su utrkivati se u ekstremnim uvjetima - od temperatura ispod nule do jakih vrućina. Malo pasa uspije preživjeti do mirovine sa oko 4 ili 5 godina. Ozljede i bolesti - slomljene noge, toplotni udari, srčani udari - uzimaju mnoge živote. Drugi su žrtve trkališne mašinerije. Najbolji psi trče brže i skloniji su ozljedama. Drugi psi umiru tokom transporta od jednog do drugog trkališta. Praksa industrije je da prevoze po 60 pasa u jednom kamionu, s dva ili tri psa u jednom kavezu. Stražnji dio kamiona dosegne vrlo visoke temperature u ljetnim danima, smrtonosne za životinje koje se ne mogu znojiti kako bi se rashladile. Većina pasa koja uspori i postane neprofitabilna se ili odmah ubija ili ih se prodaje istraživačkim laboratorijima.

U SAD-u, gdje je problem utrka pasa najizraženiji, utrke pasa na svim podlogama su zakonom zabranjene u 34 države.

Pokus na majmunu [ 59.10 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting